Európsky parlament schválil smernicu, ktorá zakazuje klamlivé označovanie výrobkov ako ekologické, prírodné alebo šetrné k životnému prostrediu. Veľakrát totiž ide o bežné produkty, ktoré sa vďaka označeniu EKO a BIO tvária, že sú cennejšie a kvalitnejšie, pritom len zákazníka stoja viac.
Označovanie výrobkou značkami EKO a BIO má presnejšie. Pravidlá používania týchto označení totiž sprísni Brusel. Stali sa totiž výborným nástrojom na to, ako nalákať zákazníkov na kúpu, často, žiaľ, išlo o falošný marketing firiem, informujú tvnoviny.sk.
Téma udržateľnosti sa stala marketingovým ťahom. „Nemôžeme hovoriť, že výrobok je klimaticky neutrálny len preto, že firma platí sadenie stromov v Afrike. Budú omnoho jasnejšie a prísnejšie pravidlá toho, kedy a aké označenie sa môže použiť,“ hovorí europoslanec Martin Hojsík.

Netýka sa to len potravín, ale aj drogérie, oblečenia a spotrebného tovaru. Smernicu ešte musí schváliť Rada Európskej únie. Ak smernica prejde, členské štáty budú mať dva roky na to, aby sa na nové pravidla pripravili.
Medzinárodný spotrebiteľský prieskum navyše ukazuje, že mnohí ľudia nevedia rozoznať, čo naozaj je eko a čo nie, informuje portál ecoista. Prieskum, ktorý realizovali The European Consumer Organisation (BEUC) a International Consumer Research & Testing (ICRT), zisťoval, ako sa ľudia orientujú v označovaní „zelenosti“ produktov a služieb. Z prieskumu vyplynulo, že systém je pre spotrebiteľa veľmi mätúci – len 3 % respondentov tvrdia, že dokážu rozpoznať falošný ekologický marketing.

Takmer polovica opýtaných ľudí (48 %) dáva prednosť nákupu výrobkov s označením EKO a BIO pred výrobkami, ktoré tieto označenia nemajú a podľa priekumu chce väčšina spotrebiteľov znižovať svoju uhlíkovú stopu, preto žiadajú na výrobkoch spoľahlivé informácie.
- Nikita Slovák: Fico k nám pozýva 100-tisíc moslimov. Ako zistí strážca hraníc Šutaj Eštok, či sú títo migranti dobrí?
- Na drámy ako v rakúskom Grazi si musíme začať zvykať. Ale máme aj iné problémy, jednou z nich je histriónizmus švédskej Gréty
- Mávate herpes na perách? Opakovaná infekcia môže zvyšovať riziko vzniku vážnej demencie, tvrdia vedci
- Turisti povedali, ktoré sú najlepšie slovenské jedlá. Nájdete v rebríčku aj to svoje obľúbené?
- Vysvedčenie ako postrach? Školská psychologička radí, ako správne reagovať na koncoročné hodnotenie
- Nikita Slovák: Nebolo by to KDH, keby nezačalo olizovať hodenú kosť