Cestovateľský gastroportál Taste Atlas zostavil aj pre tento rok rebríček najlepších jedál sveta. V stovke známych pokrmov nájdete aj tie slovenské, v rebríčku sa dokonca umiestnili hneď tri. Okrem jednotlivých umiestnení pri pokrmoch nájdete aj ich originálne a osvedčené recepty, ak vás niektoré jedlo osloví, môžete si ho poľahky pripraviť.
- Pizza Napoletana (Taliansko)
Jednoznačné prvenstvo v rebríčku stovky najlepších jedál si vybojovala pizza Napoletana. Tento najcharakteristickejší výtvor talianskej kuchyne, pre ktorý je typické tenké cesto na spodku, ktoré sa po stranách nafukuje a vytvára vzdušnú kôrku, sa pripravuje len z niekoľkých základných ingrediencií. Pripravuje sa len v dvoch variáciách: marinara – neapolská pizza preliata paradajkovou omáčkou s príchuťou cesnaku a oregana, margherita – obložená paradajkami, mozzarelou a lískami čerstvej bazalky, ktorej farby majú predstavovať taliansku vlajku. Počiatky tohto neapolského jedla možné hľadať na začiatku 18. storočia.
2. Picanha (Brazília)
Druhú priečku rebríčka obsadilo vysoko ocenené a veľmi obľúbené brazílske jedlo. Väčšinou sa pripravuje tak, že sa mäso ugriluje a následne sa dôkladne prepečené orezáva z ražňa.
3. Guotie (Čína)
Vyprážaná odroda čínskej knedle jiaozi známa ako guotie sa umiestnila na tretej priečke rebríčka Taste Atlas. Ide pritom o čísnku knedľu, ktorá sa plní zmesou mletého bravčového mäsa, čínskej kapusty, cibuľky, zázvoru, ryžového vína a oleja zo sezamových semionok.
4. Šašlik (Rusko)
Šašlik je pôvodne kaukazským jedlom z baranieho, bravčového či iného mäsa, ktoré sa opečie na grile alebo ražni. Je obľúbené v Gruzínsku, Rusku, Arménsku, Azerbajdžane, Uzbekistane aj na Ukrajine. Kombinuje sa zvyčajne s kúskami zeleniny – paprikou, cibuľkou, hubami, paradajkami.
5. Ramen (Japonsko)
Príprava ramenu je pomerne náročná a zdĺhavá. Rozhodne to nie je jedlo, ktoré pripravíš za hodinku, pripravuje sa totiž veľmi dlhým varením bravčových kostí, kým sa kolagén a tuk nerozpustia, výsledkom čoho je krémová textúra. Pozostáva teda z mimoriadne bohatého mastného bravčového vývaru, čerstvých rezancov, vajec s mäkkým žĺtkom a jemného bravčového bôčika, ktorý sa rozpúšťa v ústach.
Slovenské jedlá nájdete v druhej polovici svetového rebríčka. Ide naozaj o typické jedlá, ktoré nám varievali najmä babičky.
75. Bryndzové halušky
Ako uvádza gatsroportál, ide o skromné a jednoduché jedlo, ktoré pozostáva z troch surovín – tvoria ho halušky, bryndza a slanina. „Toto jednoduché jedlo je pre Slovákov symbolom hrdosti a symbolizuje slovenskú kuchyńu takú, aká je – jednoduchá, priamočiara a tradičná,“ uvádza Taste Atlas.
84. Kapustnica
Táto slovenská polievka z kyslej kapusty je podľa gastroportálu typickým slovenským zimným pokrmom s bohatou chuťou, pozostáva z rôznych pridaných údených produktov z bravčového mäsa, klobás a sušených húb. Kapustnica je podobná viacerým polievkam vo východnej a strednej Európe, na Slovensku sa niekedy podáva s haluškami, uvádza portál.
93. Zemiakové placky
Rustikálne chrumkavé zemiakové placky patria k tradičnej slovenskej kuchyni, píše známy portál. Zvyčajne si ich ľudia vychutnávajú ako hlavný chod s mliečnymi výrobkami alebo ako prílohu napríklad ku rôznym gulášom.
100. Sarma (Turecko)
Poslednú priečku rebríčka uzatvára sarma. Ide o jedlo pozostávajúce z listov vinnej révy, ktoré sa naplnia mletým mäsom. Názov pochádza z tureckého slova sarmak, čo znamená „zabaliť“.
- Tvrdí, že je pokrvný príbuzný Abrahama Lincolna. Herec Tom Hanks v mladosti sníval aj o tom, že sa raz stane kozmonautom
- Nikita Slovák: Dnešná koalícia nemá plán. Teda, ak nepočítame plány na ich osobné zbohatnutie
- Hassan Nasrallah pošpinil islam a v láske k susedom to spackal. Vlastní z neho urobia mučeníka, ale bol to babrák
- Medzietnické problémy na Ukrajine: V posledných rokoch je problém jazykovej identity obzvlášť naliehavý
- Rusi do vojny nasadzujú už aj zvieratá, na fronte prebieha experiment s vlčicami. Čo ešte priniesol týždeň vojny?
- Pôda pod Arktídou začína byť pekelne horúca. Rusko tvrdí, že je v zóne jeho záujmov a patrí jemu, NATO reaguje