Koľko ľudí, toľko chutí! Toto určite platí o cudzincoch, ktorí prichádzajú na Slovensko za turizmom. Popri spoznávaní krajiny, zaujímavostí a kultúry ochutnávajú aj naše tradičné jedlá. Tie môžu byť pre mnohých dosť nezvyčajné, čo prejavili aj vo svojich hodnotenia, ktoré zaznamenal TasteAtlas.
Známy gastroportál zbieral údaje o typických slovenských jedlách do 19. mája 2025, pričom zaznamenal takmer 3700 hodnotení. Z nich 2719 bolo vyhodnotených ako legitímnych a na ich základe vznikol rebríček 14 najhoršie hodnotených slovenských jedál. „Rebríčky TasteAtlas by sa nemali považovať za konečný globálny záver o jedle. Ich účelom je propagovaťvynikajúce lokálne jedlá, vštepovať hrdosť na tradičné jedlá a vzbudovať zvedavosť o gastronómiu, ktorú ľudia ešte neskúšali,“ uvádza TasteAtlas.
Čo teda na Slovensku turistom nechutilo? Už posledné miesto poriadne prekvapuje, keďže sa tam umiestnil bratislavský rožok. „Počas histórie sa stal súčasťou rakúskej aj maďarskej kuchyne, kde je známejší ako Pressburger Kipfel a Pozsonyi kifli,“ udáva TasteAtlas. Tesne pred sladkým pekárenským výrbokom, ktorý má viac ako päťstoročnú históriu a tradične sa plní orechovou alebo makovou plnkou, sa umiestnila žemľovka, teda sladký nákyp, ktorý sa pripravuje z jabĺk a bieleho pečiva namočeného v osladenom mlieku, prípadne vajciach. Chutí rovnako dobre teplá aj za studena.

Dvanásta priečka patrí makovníku, pred ktorým sa umiestnilo tradičné vianočné medvedie labky. Desiate miesto patrí nátierke Liptauer (Liptovská nátierka). Ide o bryndzovú nátierku, ktorá má korene v regióne Liptov a je známa svojou výraznou a pikantnou chuťou. Podáva sa na chlebíku alebo ako príloha k pivu a vínu.
Deviate miesto patrí strapačkám, na ktoré my domáci nedáme dopustiť a nechápeme, čo na nich niekomu nemôže chutiť. Ale je to tak, strapačky sa u cudzincov stretli s nepochopením. Ako gatsroportál uvádza, ide o jednoduché, rustikálne slovenské jedlo, ktoré pozostáva z kombinácie halušiek, kyslej kapusty a chrumkavých kúskov slaninky. O priečku horšie pred strapačkami sa umiestnili karbonátky alebo fašírky. „Väčšina z nich sa tvaruje do hrubých a okrúhlych placiek, ktoré sa obaľujú v strúhanke a vyprážajú sa do zlato-hnedej farby. Česi a Slováci ich konzumujú ako rýchly a výživný obed alebo večeru,“ uvádza TasteAtlas.

Siedme miesto nás zavedie do školských jedální. Umiestlili sa tu totiž fliačky s kapustou a pred nimi demikát. Bryndzová polievka, ktorá sa vyrába z bryndze, vajca, sladkej smotany a dochucuje sa soľou, červenou paprikou, petržlenom, pažítkou, strúhaným syrom alebo opečenou slaninou, nie je turistom veľmi po chuti.
Do prvej päťky najhorších slovenských jedál sa dostala tradičná slovenská treska, miesto pred ňou sa ušlo sladkým kokosovým ježom. Tretia priečka patrí veke, teda bielemu pečivu z pšeničnej môky, ktoré sa u nás tradične používa na prípravu chlebíčkov. Na druhom mieste sa umiestnil ryžový nákyp, no a jedlo, ktoré jednoznačne u turistov pohorelo, je smotanová nátierka, ktorá rebríčku najhorších jedál kraľuje na prvom mieste.
- Jeden z najlepších komikov sveta trpí depresiou. V detstve býval s rodinou v karavane a robil nočné v továrni
- Nikita Slovák: Fico predvádza tanec osy v pive. Zásobuje nás témami, ktoré témami nie sú. Kožu si zachraňuje, ako sa dá
- Slovenská vláda prekračuje červenú čiaru. Vyhrážkami o neutralite hazarduje s bezpečnosťou Slovákov
- Najlepšie miesto pre život už nenájdete v strede Európy. Na čele nového rebríčka je severská krajina
- Iránsko-izraelský konflikt sa vymyká ľudovým porekadlám, je reálny a ohrozuje naše pohodlie
- Rusko sa chystá na veľké zbrojenie, panujú obavy z ďalšej vojny. Čo priniesol vojnový týždeň?