Róbert svoje gastronomické umenie ponúka Slovákom. Čo chutí šéfkuchárovi, ktorý varil pre michelinskú reštauráciu?

Keď v roku 2017 vyhral kuchársku šou MasterChef v Maďarsku, mal len 24 rokov. Šéfkuchár Róbert Tatai varí s vášňou, stále na sebe pracuje a ochutnáva nové veci. Svoju zážitkovú gastronómiu ponúka na Slovensku v kaštieli Château Rúbaň.

Ako ste sa dostali k vareniu a kedy ste zistili, že bude vašou vášňou?

Hoci som od malička trávil veľa času v kuchyni a vždy som sa dožadoval pečenia s babičkou alebo mamou, varenie ma začalo poriadne baviť, keď som sa ako stredoškolák dostal na brigádu a potom na stáž v zahraničí. Celé štyri roky som chodil na stáže do Francúzska, kde som po skončení školy dostal ponuku odštartovať svoju kariéru. Veľmi sa mi páčilo, že sme boli rozdelení na sekcie. Mali sme viac ingrediencií, vlastnú záhradu, variť z toho bol fakt zážitok. Po škole som ešte približne tri roky pracoval v zahraničí.

Napriek výnimočnej príležitosti ste sa však vrátili na Slovensko.

Dnes by to bolo možno iné, ale vtedy som si chcel dať malú pauzu od práce v zahraničí a zistiť, ako funguje gastronómia u nás. Pracoval som v Dunajskej Strede, v jednej z najlepších tematických reštaurácií na Slovensku. A medzitým som stážoval v Maďarsku v michelinskej reštaurácii.

Jedlo, ktoré lahodí aj oku. Foto: Archív Chateau Rúbaň

Je pre vás varenie prácou?

Nepovažujem to úplne za prácu, je to moja vášeň a makám, pretože mám chuť stále sa učiť niečo nové.

Zužitkovali ste to v maďarskej súťaži MasterChef?

Určite som zužitkoval všetko, čo som sa naučil, a to najmä v zahraničí. Po súťaži som ešte študoval v Lyone v Institute Paul Bocuse a potom sa s pracovnými ponukami doslova roztrhlo vrece. Myslím si, že u nás na školách chýbajú profesionálni kuchári. Toto by sme mali vyriešiť v prvom rade, aby deti začali učiť profesionálni kuchári, aby dostali chuť k tejto profesii.

Dnes pracujete v Chateau Rúbaň, čo je novovzniknuté vinárstvo so zážitkovou reštauráciou. Čím vás presvedčila táto ponuka?

Profesionalitou. Najskôr som sem chodil učiť kuchárov niečo nové. Potom sme postupne začali organizovať degustácie a eventy. Na nich už štyri roky používame lokálne a sezónne suroviny a robíme z nich moderné jedlá. Mojím cieľom je stále sa zlepšovať, učiť sa nové veci a budovať silný tím, pretože bez dobrého tímu to nejde tak ľahko.

V akých reštauráciách sa stravuje šéfkuchár vášho formátu a aké jedlá si vyberá?

Rád skúšam nové veci, jem tam, kde mám šancu ochutnať niečo pre mňa nové. Nie všetko mi chutí, ale plnenú papriku by som vedel jesť od rána do večera a od večera do rána. Tú mi z času na čas urobí manželka, ktorá vládne v kuchyni u nás doma. Občas jej zas ja donesiem niečo dobré z mojej reštaurácie. Ale najčastejšie varíme to, čo chcú deti – majú rady cestoviny a polievky.