Bojujú proti stresu, úzkosti aj zlej nálade. Toto sú potraviny pre dobrú psychiku, tvrdia experti

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay

To, čo jeme, má priamy vplyv nielen na naše fyzické zdravie, ale aj na našu náladu a duševnú pohodu. Niektoré potraviny obsahujú živiny, ktoré pomáhajú telu produkovať hormóny šťastia, stabilizovať hladinu cukru v krvi a chrániť mozog pred oxidačným stresom.

S príchodom studených a tmavých dní prichádza aj horšia nálada, ktorú si však vďaka vybraným potravinám dokážeme cielene zlepšiť. Poukazujú na to aj niektoré vedecké výskumy, podľa ktorých niektoré potraviny dokážu človeku pomôcť zvýšiť hladinu serotonínu, ktorý je známy aj ako hormón dobrej nálady alebo šťastia. „Sérotonín má ochranný účinok, ktorý nám dodáva odolnosť a znižuje stres,“ vysvetľuje David Nutt, profesor neuropsychofarmakológie na Imperial College London pre BBC Food, pričom dodáva, že je ťažko stanoviť, aké hladiny sú spojené s pozitívnym duševným zdravím, nakoľko sa u jednotlivcov líšia. Pre väčšinu ľudí sú však na udržanie zdravia potrebné len malé množstvá.

Podľa doktora Nutta tieto konkrétne potraviny pomáhajú chrániť pred depresiou a stresom, pretože obsahujú tryptofán. Ide o esenciálnu aminokyselinu, ktorú si telo nedokáže samo vytvoriť a musí ju prijať zo stravy. „Po strávení sa tryptofán transportuje krvou do mozgu, kde sa premieňa na serotonín,“ hovorí Nutt.

Kde vlastne tryptofán nájdeme? V širokej škále rastlinných a živočíšnych potravín, ktoré obsahujú bielkoviny – quinoa, sója, červené mäso, kuracie mäso, ryby, vajcia a syr – všetky obsahujú deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže vytvoriť, vrátane tryptofánu. Konkrétne ho však nájdeme v týchto produktoch:

Živočíšne produkty bohaté na tryptofán: kuracie mäso, steak, losos, vajcia, čedar, plnotučné kravské mlieko

Rastlinné produkty bohaté na tryptofán: tofu, semienka chia, slnečnicové, tekvicové, kešu oriešky, pistácie, špenát a ovos

Vieme si teda vďaka konzumácii týchto produktov zlepšiť náladu? Niektoré výskumy poukazujú na to, že ľudia, ktorí zvýšili príjem potravín bohatých na tryptofán, mali naozaj lepšiu náladu a menej príznakov depresie. Taktiež sú k dispozícii štúdie, ktoré dokazujú, že ľudia trpiaci depresiou majú nízke hladiny tryptofánu – podľa výskumov zároveň môžu trpieť panickými a úzkostnými stavmi. Tieto dôkazy podľa doktora Nutta naznačujú, že niektorých ľudí môže zvýšený príjem potravín bohatých na tryptofán chrániť pred depresiou. Avšak tryptofán sám o sebe depresiu nedokáže zmierniť. „Môže však pomôcť jej predchádzať, najmä u ľudí, ktorí sú náchylní na depresiu,“ vraví.

Hoci sa všeobecne uznáva, že sérotonín ovplyvňuje našu náladu a emócie, nie všetci odborníci súhlasia tým, že nízke hladiny priamo spôsobujú depresiu. Podľa niektorých stále neexistujú jasné dôkazy o tom, že hladiny serotonínu alebo jeho aktivita sú priamo zodpovedné za depresiu. „Dôležité je konzumovať vyváženú stravu, ktorá podporuje črevný mikrobióm a kde získate kompletný sortiment živín,“ vraví psychiater Dr. Nick Walsh.

Na zlepšenie nálady však majú vplyv aj zelený čaj, jablká, listová zelenina, biely jogurt, citrusové plody a orechy, najmä vlašské a mandle.