Nemyslí vám to? Pozrite sa na svoj tanier, tieto jedlá podľa vedcov zabíjajú mozgové bunky a spomaľujú myseľ

Do zoznamu ultra spracovaných potravín patrí aj mrazená pizza. Zdroj FOTO: pixabay.com

Nielen problémy so srdcom, ale aj vznik drobných zápalov v tele, či problémy s pamäťou a so zhoršeným myslením majú podľa francúzskych a španielskych vedcov na svedomí niektoré jedlá. Tie spôsobujú prejedanie sa a môžu byť dokonca príčinou predčasnej smrti.

Majú lákavú chuť, preto sa ich ťažko vzdávame. Ide o jedlá, ktoré tvoria tzv. ultra spracované potraviny. Patria medzi ne napríklad raňajkové cereálie, kuracie nugetky, mrazená pizza, cereálne tyčinky, masovo vyrábaný chlieb, hotové mrazené jedlá, instanstné polievky, čipsy, hranolky, párky i maslové sušienky. Podľa profesorky Mairy Bes-Rastrollovej z Univerzity v Navarre je vysoko pravdepodobné, že do tejto škodlivej skupiny patria vlastne všetky výrobky, ktoré v sebe obsahujú viac ako päť zložiek prísad – pridaných konzervačných látok, sladidiel alebo farbív. Tieto potraviny prešli výrazným priemyselným spracovaním a podľa odborníčky sa ukazuje aj ich prepojenie so zvýšeným rizikom rakoviny.

Podľa vedcov je problémom aj to, že ultra spracované potraviny ľudí „nútia jesť viac“, vyvolávajú prejedanie sa a nadváhu. Výskum z Národného inštitútu zdravia v USA ukázal, že keď ľudia zapojení v teste jedli tento druh potravín, zjedli o 500 kalórií na deň viac, ako keď jedli zdravšie jedlo.

Ďalšia štúdia, ktorú urobila Parížska univerzita, sledovala 105-tisíc ľudí počas piatich rokov. Ukázalo sa, že tí, ktorí jedli viac ultra spracovaného jedla, mali horšie zdravotné problémy so srdcom. Najnovší brazílsky výskum však varuje, že tieto jedlá priamo súvisia aj so zníženou výkonnosťou mozgu, človek si menej pamätá a horšie mu to myslí. Odborníci osem rokov skúmaní približne 11-tisíc ľudí, ktorí konzumovali viac ako 20 % kalórií z ultra spracovaných potravín. Výskum ukázal, žee mali až o 25 % spomalené myslenie. „Výber stravy je kľúčový pre udržanie správneho fungovania mozgu,“ upozorňuje na problém ultra spracovaných potravín Natalia Gomes Goncalvesová z Lekárskej fakulty na Univerzite v Sao Paule a dodáva, že pre zdravie a prevenciu treba jesť veľa nespracovaných potravín – ovocie, zeleninu, orechy, strukoviny a celozrnné potraviny.