Slovenské pralinky, ktoré vznikali 10 rokov, získali najvyššie hodnotenie na súťaži gastronomických “Oscarov”

"Veľký krok nasledoval vtedy, keď aj čokoládový svet bol farebný,“ hovorí pralinkárka Zsuzsana Varga. Zdroj FOTO: ZAX

„Vždy som sa rada zaoberala sladkosťami. Raz som dostala od rodiny kurz výroby čokolády, to boli prvé kroky. Takmer 10 rokov som tešila čokoládovými kreáciami rodinu a kamarátov. A stále boli lepšie, chutnejšie a krajšie. Veľký krok nasledoval vtedy, keď aj čokoládový svet bol farebný,“ hovorí pralinkárka Zsuzsana Varga. 

„Svoje skúsenosti som nadobúdala na workshopoch u popredných francúzskych a amerických majstrov. Praktické schopnosti som zveľaďovala v Čokoládovej akadémii. Vášeň pre čokoládu mi pomohla prekonať aj ťažšie, začiatočné obdobia. Než vznikli pralinky ZAX, prešlo až desať rokov,“ vraví Zs. Varga.

Predtým pôsobila v ekonómii, ktorú vyštudovala na strednej i vysokej škole. „Viac ako 30 rokov som pracovala v rodinnej firme ako ekonómka. Aj v tejto oblasti som našla krásu a spokojnosť, ale prišiel čas, keď som cítila, že potrebujem zmenu. Najväčšiu podporu som dostala od rodiny, od mojich detí. Oni videli a poznali prvé kroky, videli vývoj, videli, kam som sa dostala a stále hovorili, že som nazbierala toľko vedomostí, že si ich nemôžem dovoliť stratiť.“

70 percent ich zákazníkov nakupuje čokoládu ako darček. Zdroj FOTO: ZAX

Firmu ZAX založili zhruba pol roka pred vypuknutím pandémie. Aj preto boli začiatky oveľa ťažšie, ako si predstavovala. Na Slovensku majú kamennú predajňu v Komárne, v Bratislave ich ľudia môžu násť v Yeme a v obchodoch PantaRhei. Rovnako je možný nákup cez e-shop.

„Dobre vieme, že každý začiatok (aj za bežné okolnosti) je zložitý, ale začiatok našej firmy… Nemohli sme sa zúčastniť žiadnych podujatí, keďže sa nekonali. A tak sa stať známym je dostatočne zložitý proces. Ale zvládli sme to. Hlásili sme sa do súťaží gastronómie a získali sme hneď striebro. V roku 2021 už nasledoval GREAT TASTE  Awards v Londýne a tam sme získali dve hviezdičky za pralinku „lesné ovocie“.“

Z vyše 14-tisíc vzoriek z celého sveta získal ZAX vo svojej kategórii najvyššie ocenenie.

GREAD TASTE Awards je niečo ako gastronomický Oscar, pričom dve hviezdy získali ako jediní stredoeurópski súťažiaci. U prísnej poroty tiež dominoval ručne robený krém z lieskových orechov ZAX Zsutella, ktorý získal jednu hviezdu.

Na prestížnej súťaži získali významné ocenenie. Zdroj FOTO: ZAX

„A v tomto roku sme sa prihlásili so štyrmi produktmi, a dostali sme konečne tri hviezdičky na „Passion fruit“, dve hviezdičky za pralinku „višňa+čoko ganache“, dve hviezdičky za nugátom plnenú tabuľkovú čokoládu a jednu hviezdičku za lieskový krém. Takže je to obrovský úspech. Samozrejme, v prvom rade ma zaujíma, či sú zákazníci spokojní s našimi produktmi a ako, ale nakoniec musíme vedieť aj to, kam podľa profesionálnej poroty patríme.“

Či bol pre nich konkurenciou v súťaži niekto iný zo Slovenska, prípadne Českej republiky, nie je jasné, nakoľko ide o anonymnú súťaž. Z výsledkov sú ale jediní na Slovensku, ktorí v tomto roku dostali tri hviezdičky. „Musím však poznamenať, že tri hviezdičky dostane len 1,4 % z prihlásených, takže je to ozaj veľký úspech aj pre slovenskú gastronómiu.“

Najvyššie ocenené pralinky “Passion fruit”. Zdroj FOTO: ZAX

Ocenenie im otvára dvere aj v zahraničí, momentálne sa im prihlásil distribútor zo Švajčiarska.

V ZAX vytvorili aj najhodnotnejšiu bonboniéru na Slovensku, stokusové balenie “Black Edition“ stojí 145 eur. 70 percent ich zákazníkov nakupuje čokoládu ako darček. Napriek tomu, že sa niekomu môže zdať cena vysoká, ide o najlepší výber surovín – a teda kvalitu na vysokej úrovni. Vanilka pochádza z Madagaskaru, mandle z USA a zo Sicílie, kakaové bôby z ďalekej Južnej Ameriky a Afriky.

„Hneď na začiatku som vybrala francúzsku čokoládu, aj preto, že sa s ňou veľmi pekne a ľahko pracuje, pretože má veľmi lahodné príchute. Dokonalá surovina na dosiahnutie nadštandardnej kvality. Priznám sa, že na začiatku podnikania som vyskúšala aj čokoládu od iných dodávteľov, ale nakoniec som sa vrátila k tomu prvému, aj keď ceny sú vyššie. Musela som nájsť dôveryhodného dodávateľa aj na ovocné pyré. Tu som tiež vybrala francúzsku firmu nie za nízke ceny. A viem, že na Slovensku málokto používa také pyré, ale vždy som chcela, aby príchute, ktoré používam, boli 100 % jednoznačné pre spotrebiteľa, a že žiadne arómy nepoužívame. Ale taký výsledok môžem dosiahnuť len s kvalitnými surovinami. Mandle a lieskovce dovážame z Talianska, tam som bola na ochutnávku a osobne som vybrala dodávateľa,“ dodáva Varga.

Najhodnotnejšia slovenská bonboniéra “Black Edition”. Zdroj FOTO: ZAX

Svetové ocenenie v podobe troch hviezdičiek im upevnilo pôdu na Slovensku a dnes od nich nakupujú naprieč Slovenskom.