Tibora a Ľubicu priviedlo k úspešnej firme onkologické ochorenie rodičov. Na ich liečbu použili prírodné liečivo

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay.com

O vplyve beta glukánu na ľudské zdravie niet pochýb. Pred dvadsiatimi rokmi však na Slovensku o jeho účinkoch vedela len odborná verejnosť. Tibor a Ľubica Dobolyovci z Trnavy, ktorí stoja za úspechom Natures, po beta glukáne siahli, aby pomohli zvládnuť onkologické ochorenie u svojich rodičov.

Obaja ste chemickí inžinieri. Kedy vám prvýkrát napadlo venovať sa práve beta glukánu?
Bolo to asi v roku 2000, v období, keď naši rodičia vážne ochoreli. Zrejme je prirodzené, že v takýchto situáciách sa najbližší snažia pomôcť, hľadajú cesty aj tam, kde ich iní možno ešte nevidia. Ja som bol vtedy okrem iného externým členom vedeckej rady na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU. Na univerzite práve prebiehal výskum bioaktívnych polymérov, medzi ktoré patrí aj beta glukán. Vo vedeckej obci boli už vtedy pomerne dobre známe a zdokumentované jeho pozitívne účinky na imunitný systém a na podporu liečby onkologických ochorení. Rozhodli sme sa, že nemáme čo stratiť, ak jeho účinky vyskúšame v praxi. Samozrejme, od rozhodnutia k realizácii bola ešte dlhá cesta plná otáznikov, prekážok, ale aj obáv o život blízkych ľudí. Beta glukán sme extrahovali v podstate na kolene a dávkovanie bolo tiež viac od oka ako na základe dát, ktoré existovali, ale vtedy ich ešte bolo málo. To, ako zaúčinkoval, nás presvedčilo o vplyve tohto polysacharidu na organizmus.

V roku 2001, keď ste s výskumom začínali, ešte nebola taká osveta ohľadom podpory imunity. Alebo sa mýlim? Ako vás vnímali vo farmaceutickom odvetví?
Na vlastnej koži sa nielen naši rodičia, ale aj ďalší ľudia z nášho užšieho aj širšieho okolia, presvedčili o blahodarných účinkoch beta glukánu na imunitu a celkové zdravie. Tým sa v praxi potvrdili dovtedajšie poznatky vedy. O tom, že beta glukán je pre imunitu dôležitá účinná látka, už nebolo pochýb. Preto sme sa ho rozhodli ponúkať farmaceutickým firmám. Ale napriek tomu, že sme vyvinuli vlastný spôsob extrakcie beta glukánu z hlivy, ktorý zaručoval jeho vysokú čistotu a štandardizáciu výstupov, a napriek tomu, že sme zosumarizovali všetky vtedy dostupné vedecké dáta o beta glukáne, firmy nemali záujem. Jednoducho sa im zdalo, že sú tvrdenia o ňom až príliš dobré na to, aby mohli byť pravdivé.

Vyštudovaní chemickí inžinieri Tibor a Ľubica Dobolyovci stoja za vnikom úspešnej slovenskej firmy. Zdroj FOTO: Natures

Spomínate si na začiatky podnikania? Iné je byť odborníkom v danej oblasti a iné preraziť na trhu.
V úplných začiatkoch, keď sme boli plní entuziazmu a nadšenia, sa nám to až také ťažké nezdalo. Komplikácie prinášalo to, že sme boli mladá firma, ktorá nemala vlastné klinické testy, ale aj to, že Slovensko nebolo súčasťou Európskej únie a neexistovala jednotná legislatíva pre potravinové zložky a výživové doplnky. Veľa prostriedkov sme investovali do certifikátov, ktoré boli vtedy nevyhnutné. Na to sme takmer vyčerpali naše disponibilné zdroje. Vedeli sme však, že máme v rukách výnimočný produkt, preto sme sa rozhodli zmeniť stratégiu. Zamerali sme sa na koncových užívateľov, ktorým sme v spolupráci so zmluvným farmaceutickým výrobcom ponúkli naše prvé výrobky. Pokiaľ ide o marketing, v našej oblasti je komunikácia o produkte legislatívou dosť limitovaná. Dobré časy marketingu výživových doplnkov skončili v roku 2012, kedy v EÚ začala platiť svetovo najprísnejšia legislatíva o tzv. zdravotných tvrdeniach, pri ktorej platí „prezumpcia viny“ a dá sa zhrnúť do pár slov: čo nie je povolené, to je zakázané. Povolených tvrdení je vo všeobecnosti minimum a pre beta glukán nie sú žiadne. Vybrali sme sa však cestou edukácie a vzdelávania o zdraví, imunite a zdravom životnom štýle, ktorá sa nám zdala zmysluplná. A vyzerá, že zafungovala aj v oblasti marketingu.

Prečo ste sa rozhodli orientovať sa práve na beta glukán a jeho výskum?
Už pred 20 rokmi bolo publikovaných takmer 10-tisíc vedeckých článkov o beta glukáne a jeho účinkoch, čo je solídna vedomostná báza. Dnes je tých štúdií a publikácií omnoho viac. Len za rok 2022 ich pribudlo zhruba 3-tisíc. Ale najdôležitejšie aj tak boli skúsenosti na vlastnej koži. Navyše, výhodou beta glukánu je jeho bezpečnosť: je netoxický, nedá sa ním predávkovať ani vyvolať závislosť. 

Ako funguje beta glukán, čo sa týka imunity a môže sa užívať dlhodobo, napr. aj pol roka počas zimných mesiacov?
Treba povedať, že beta glukán sa nachádza v rôznych potravinách, napríklad v kvasniciach alebo v hlive, z ktorej ho extrahujeme u nás. Ide však o zložitý cukor, ktorý telo nedokáže spracovať a využiť jeho silu, pokiaľ ho zjeme ako potravinu. Treba narušiť jeho väzby s ostatnými zložkami potraviny, ale bez toho, aby sa porušil. takto extrahovaný beta glukán vedia niektoré bunky imunitného systému, najmä makrofágy, neurofily a niektoré lymfocyty naviazať na svoje špeciálne receptory. Keď sa tak stane, beta glukán, obrazne povedané, dodá imunitnej bunke energiu, tým má viac sily ničiť škodcov. V skutočnosti je to podstatne zložitejšie a zďaleka ešte nepoznáme všetky mechanizmy, akými beta glukán pôsobí na imunitný systém, ale aj ďalšie zložky organizmu. Beta glukán totiž nielen stimuluje imunitu pre boj s patogénmi, ale dokáže ju vo viacerých smeroch aj regulovať, napr. pri niektorých alergiách, autoimúnnych ochoreniach, ale aj pri covide.
Je však potrebné zdôrazniť, že beta glukány samé o sebe neliečia. Dokážu ovplyvniť niektoré zložky imunitného systému, ktorý si vie potom lepšie poradiť s rôznymi druhmi nástrah. Aj keď vyrábame doplnok výživy na podporu imunity, v prvom rade sme zástancom prirodzenej imunity, ktorá vyplýva z vyváženého životného štýlu. Dobre fungujúci imunitný systém nepotrebuje extra podporu, ale systematickú starostlivosť. V tomto smere je beta glukán veľmi vhodný, pretože je nenávykový, dá sa užívať dlhodobo a nemá známe žiadne vedľajšie účinky.

Z Natures sa stala rodinná firma, kde pracujú aj ďalší členovia rodiny. Zdroj FOTO: Natures

Sú podmienky pri výrobe liečiv na Slovensku náročné? Viete porovnať túto oblasť u nás a v zahraničí? Myslím legislatívne, pretože mám pocit, že na Slovensku je podnikanie náročnejšie ako v iných krajinách, napríklad už len v prípade byrokracie…
Defacto liečivo nevyrábame, podľa legislatívy sa jedná o potravinu. Nemyslím si, že podmienky sú na Slovensku náročnejšie, nakoľko väčšinou sú slovenské požiadavky v súlade s európskymi pravidlami. A tie sú jedny z najprísnejších na svete. Vzhľadom k tomu, že beta glukán dodávame do rôznych častí sveta, musíme spĺňať nielen slovenské, resp. európske požiadavky na kvalitu, bezpečnosť a sprievodnú dokumentáciu. Dalo by sa povedať, že požiadavky, ktoré spĺňame, majú našliapnuté k farmaceutickej výrobe.
Musíte spĺňať štandardy, ktoré sú nastavené a majú svoj význam. Ide predsa o zdravie ľudí. Beta glukán v čistej forme na ďalšie spracovanie alebo vo forme konečných výrobkov dodávame v Európe, v Ázii aj v Severnej Amerike. Každoročne auditovaný systém riadenia kvality ISO 9001 a systém bezpečnosti potravín ISO 22000 je zárukou, že beta glukán z Naturesu môžu používať aj farmaceutické spoločnosti s najprísnejšími požiadavkami na kvalitu a dokumentáciu surovín. Od iných výrobcov beta glukánov sa líšime v zásadnom parametri, a to v čistote beta glukánu, ktorá je u nás až 95 %. Čistota nie je samoúčelná. S vyššou čistotou rastie účinnosť a bezpečnosť, pretože sa ňou eliminujú nežiaduce látky, ktoré obmedzujú biologickú dostupnosť beta glukánu v tele. Kým na začiatku sme nevedeli presvedčiť farma firmy, aby náš produkt nakupovali, karta sa postupne obrátila.

Ste rodinná firma. Nevznikajú medzi vami hádky? Nezasahuje práca do vášho súkromia?
Už nie sme len rodinná firma, rozrástli sme sa, aj keď je pravda, že v Naturese okrem mňa a manželky pracuje aj náš syn Adrián, synovec Juraj a jeho manželka Marcela. Oddeliť prácu od súkromia sa asi úplne nedá, ale naučili sme sa, ako mať aj voľno a nepracovať stále. Kompetencie máme podelené, takže trenice nevznikajú. My s manželkou ako zakladatelia firmy dohliadame na jej chod a financie, schvaľujeme všetky väčšie investičné a strategické zámery. Adrián má na starosti marketing a obchodné styky. Juraj plánuje výrobu a dohliada na kontrolu kvality a jeho manželka sa stará o e-schop a chod kancelárie.
Ostatné pozície už musia zastávať ľudia, ktorí s nami nie sú v rodinnom spojení. Všetkých nás však spája úcta k prírode a jej bohatstvu, rešpekt k vedeckým poznatkom a cieľ nerobiť veci iba dobre, ale najlepšie, ako sa dá.