Turisti povedali, ktoré sú najlepšie slovenské jedlá. Nájdete v rebríčku aj to svoje obľúbené?

Šišky patria najmä k obľúbeným jedlám detí, no chutia aj turistom. Zdroj FOTO: pixabay

Čo ochutnať na Slovensku? Túto otázku si položili mnohí zahraniční návštevníci, ktorí do našej krajiny prišli pracovne alebo za spoznávaním. Mnohí tu nevynechali ani našu typickú gastronómiu a svoj názor následne vyjadrili pre gastroportál TasteAtlas, ktorý každoročne zostavuje a aktualizuje rebríčky najlepších jedál jednotlivých krajín.

Len pred pár dňami známy gastroportál, kde vyjadrujú svoje gastrozážitky ľudia z celého sveta, aktualizoval rebríček Top 80 najlepších jedál Slovenska. Spolu až osemdesiat priečok rebríčka tvoria jedlá, ktoré sú pre našu kuchyňu typické a vyrievali ich už babičky našich babičiek. Len nedávno sa turisti vyjadrili, že im u nás najviac nechutí smotanová nátierka a ryžový nákyp. Na čom si však u nás najviac pochutia?

Desiatku najlepšie hodnotených jedál, ktoré cudzincom najviac na Slovensku chutia, otvárajú dva mliečne výrobky – oštiepok a parenica. „Parenica sa navíja do tvaru písmena S alebo do špirály, parí sa a jemne sa údi,“ píše TasteAtlas a dodáva, že jej chuť je jemná a miesrne slaná. Pred nimi sa na ôsmom mieste umiestnili parené buchty, ktoré nesmú chýbať najmä na tanieroch detí. Siedme miesto v rebríčku patrí tradičnej kapustnici, bez ktorej si Vianoce na Slovensku ani nevieme predstaviť. O priečku nižšie sa umiestnili halušky, ktoré sa pripravujú napríklad ako príloha k mäsitým jedlám. „Halušky sú neuveriteľne mäkkým druhom zemiakových knedlí, ktoré sa zvyčajne spájajú so Slovenskom a Českou republikou,“ uvádza portál.

Kapustnica nesmie chýbať najmä na vianočnom stole. Zdroj FOTO: pixabay

Na piatom mieste sa umiestnili šišky, či už plnené lekvárom, alebo len čisté, posypané cukrom. „Sú pravdepodobne prvým donutom európskeho typu, po vzore ktorého sa vytvorili podobné varianty v iných krajinách,“ uvádza gastroportál. Šišky sa u nás tradične pripravujú z kysnutého cesta, ktoré sa dozlatista a chrumkava vypraží zvonka, zatiaľ čo zvnútra zostanú mäkké, ľahké a vzdušné. Na štvrtom mieste sa umiestnili zemiakové lokše, ktoré sa pripravujú z mäkkého zemiakového cesta, vyvaľkajú sa do kruhu a nasucho sa opečú. U nás sa podávajú najčastejšie omastené, ale plnia sa aj kapustovou, mäsovou alebo sladkou plnkou, každému podľa chuti.

Parené buchty. Zdroj FOTO: pixabay

Tretie miesto patrí typickým bryndzovým haluškám so slaninkou. „Sú skromným a jednoduchým jedlom,“ uvádza portál, ktorý záujemcom ponúka aj autentický recept na ich prípravu. Druhé miesto patrí ovčiemu údenému syru, ktorý je vyrobený z nepasterizovaného mlieka tradičným spôsobom v horských oblastiach a na salašoch. „Syr sa údi na tvrdom dreve a má rôzne tvary – najčastejšie ako hrudka.“ Jedlom, ktoré na Slovensku turistom najviac chutí a je jednoznačným víťazom, sú chrumkavé zemiakové placky, ktoré patria do tradičnej kuchyne našich rodín. „Sýte pochúťky sa krátko opečú na panvici dozlatista, zvyčajne sa podávajú ako hlavné jedlo s mliečnymi výrobkami,“ dopĺňa gastroportál.

30 najlepších slovenských jedál:

  1. Zemiakové placky
  2. Ovčí salašnícky údený syr
  3. Bryndzové halušky
  4. Lokše
  5. Šišky
  6. Halušky (ako príloha)
  7. Kapustnica
  8. Parené buchty
  9. Slovenská parenica
  10. Slovenský oštiepok
  11. Guláš
  12. Koláče s plnkou
  13. Oravský korbáčik
  14. Vianočka
  15. Tradičné špekačky
  16. Skalický trdelník
  17. Slovenská bryndza
  18. Zázrivský korbáčik
  19. Ovčí hrudkový syr
  20. Zázrivké vojky
  21. Laskonky
  22. Krupicová kaša
  23. Bryndzové pirohy
  24. Spišské párky
  25. Makovník
  26. Bratislavský rožok
  27. Oškvarky
  28. Žemlovka
  29. Liptauer
  30. Karbonátky / fašírky