Starnutie ovplyvňuje niekoľko faktorov. Jedným z nich, určite dosť významným, je bezpochyby strava, ktorú každý deň prijímame. To, čo máme na tanieri a čo pijeme, ovplyvňuje naše zdravie, ale podľa najnovších vedeckých zistení strava ovplyvňuje aj rýchlosť starnutia organizmu.
Vedecký tím z Libera Università Mediterranea priniesol štúdiu, ktorá sa zamerala na stravu človeka a jej vplyv na biologický vek človeka. Výsledky svojich zistení následne vedci publikovali v American Journalof Clinical Nutrition. Štúdia poukazuje na to, že k rýchlejšiemu biologickému starnutiu človeka prispieva konzumácia ultra-spracovaných potravín. Ako uvádza tn.cz, k tým patria napríklad mrazené polotovary, balené pečivo, instantné polievky, ale aj cereálie, ktoré sú označované ako „zdravé raňajky“. Simon Espositová, autorka štúdie, zdôraznila, že chemicky spracované potraviny majú jednak negatívny dopad na zdravie, no zásadne vplývajú na biologický vek organizmu (ten bol u veľkej časti dospelých účastníkov štúdie vyšší ako ich skutečný vek).
Takzvané ultra-sparcované potraviny sú tie, ktoré prešli zásadným mechanickým či chemickým spracovaním. Sú to rôzne jedlá, ako napríklad niektoré sladkosti či polotovary, do ktorých sa pridáva väčšie množstvo aróm, farbív, umelých sladidiel, dochucovadiel a majú často aj vysoký obsah cukru, soli a tuku. Ide o potraviny zbavené svojej výživovej hodnoty a obsahujú mnoho pridaných zložiek, môžu sa skladovať dlhšiu dobu. Problémom je aj to, že sú často balené v plaste, z ktorého sa môžu uvolňovať toxické látky. Ľudia po nich zvyčajne siahajú preto, lebo šetria čas a sú jednoduché na prípravu.
Ministerstvo zdravotníctva SR vydalo v roku 2022 odporúčania pre stravovanie a výživu, kde medzi ultra-spracované potraviny zaradilo napríklad sýtené nápoje, sladké a slané balené pochutiny (chipsy, krekry, čokolády, cukríky), balené pečivo, raňajkové cereálie, margaríny a nátierky, tavený syr, energetické nápoje, sladené mliečne nápoje, sladené ovocné jogurty a ovocné nápoje, mäsové nugetky a kuracie výrobky, hotové jedlá a polotovary, klobásy, párky, instatné polievky a omáčky.

Okrem toho výsledky inej štúdie zo začiatku tohto roka ukazujú, že ultra-spracované potraviny u človeka, ktorý ich často konzumuje, vyvolávajú až 32 zdravotných problémov, medzi ktoré patria napríklad depresia, rakovina, ochorenia srdca a pľúc, problémy so spánkom, cukrovka, astma, obezita, hyperglykémia. Ako uvádzajú tvnoviny.sk, časté konzumovanie ultra-spracovaných potravín je spojené s vyšším rizikom predčasnej úmrtnosti z akejkoľvek príčiny až o 21 percent. Pri úmrtiach na srdcové ochorenia bolo toto riziko vyššie až o 66 percent.
- Trump nevyslyšal volanie poľských intelektuálov na púšti. Sľúbené Tomahawky nakoniec Ukrajine odoprel

- Ruské domácnosti obmedzujú nákupy, trápia ich vysoké ceny, ukázal prieskum

- Nikita Slovák: Čoraz nepopulárnejší premiér chodí rozdávať omrvinky do regiónov, ktorým zobral celý koláč

- Na Slovensku sa nežije veľmi dobre, ale nie je to Sudán. Iba duševne narušený môže špekulovať o vystúpení z NATO

- Lokše, šišky aj zemiakové placky. Pozrite sa, čo chutí cudzincom na Slovensku najviac

- Vojna v Pásme Gazy pokračuje. Hamas nie je ochotný ctiť si dohodu o prímerí, zložiť zbrane a odovzdať moc civilnej vláde

