Alkoholické nápoje, ktoré turistom absolútne nechutia: V prvej desiatke prepadákov nájdete aj slovenskú „stálicu“

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO. pixabay

Alkohol sprevádza ľudí celé stáročia. Jeho účinky poznali ľudia už v stredoveku, vo forme vína je známy už viac ako osemtisíc rokov. Svedčí o tom aj fakt, že už starí Rimania a Gréci uctievali bohov vína – Bakchusa a Dionýza.

Čístý alkohol sa podarilo prvýkrát zíkať v 11. storočí v Taliansku. Čo sa týka názvu, vznikol z arabského slova Al-Ka-Hal, čo znamená „niečo lepšie“. Tento výraz potom prevzali stredovekí alchymisti, ktorí zahriatie pary vína začali označovať ako alkohol vína.

Staršie alkoholické nápoje by možno väčšine dnešného ľudstva vôbec nechutili. Ale ako je to s tými novodobými? Nuž, z niektorých by asi naši predkovia tiež neboli nadšení. Na to, ako chutia alkoholické nápoje, ktorými sa pýšia jednotlivé krajiny, si posvietili turisti. Známy gastroportál TasteAtlas, ktorý pravidelne zostavuje a ktualizuje rôzne rebríčky z oblasti gastronómie, tentoraz pripravil na základe hodnotení turistov rebríček najhorších alkoholických nápojov sveta. V prvej tridsiatke sa umietsnili hneď dva zo Slovenska. Tipnete si, ktoré to sú?

Prvé miesto a titul jednoznačne najhoršieho alkoholického nápoja sveta si získal ruský Jorsh, nazývaný aj biely medveď. Ide o kombináciu malého piva a šistich centilitrov vodky, tento pomer sa však môže podľa regiónu a konkrétneho miesta aj značne líšiť. Hneď za ním, na druhom mieste, sa umiestnil americký Malört. Ide o likér s príchuťou anízu alebo paliny (pomáha pri tráviacich ťažkostiach), ktorý ma extrémne horkú chuť. Možno ho nájsť v niektorých baroch alebo obchodoch s alkoholom v oblasti Chicaga, ku ktorému sa historicky viaže.

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO. pixabay

Tretie misto v rebríčku obsadil nemecký Korn, ktorého chuť je nevýrazná, skôr neutrálna. Tento alkohol sa vyrába z obilnín, ktoré sa pomelú a zmiešajú sa s vodou. Ku mase sa pridá jačmenný slad a kvasinky, získaný alkohol sa potom destiluje. Hoci nejde o žiadnu výraznú až odpudivú chuť, turistov si zrejme nezískal.

Štvrtá priečka patrí nápoju Carrulim z Paraguaja, ktorému sa pripisujú liečivé vlastnosti. Ide o tradičný horkastý nápoj domorodého kmeňa Guaraní, pričom samotný destilát sa vyrába z cukrovej trstiny (caña) a pridáva sa doň med, citrón a ruta voňavá. Prvú päťku uzatvára francúzsky Death in the Afternoon. Ide o koktejl, o ktorom sa hovorí, že ho vymyslel spisovateľ Ernest Hemingway, pričom drink dostal meno podľa jednej z jeho kníh. Tvorí ho 13,5 centilitra šampanského a 4,5 centilitra absintu.

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO. pixabay

Šiesta priečka patrí obľúbenému českému aj slovenskému alkoholu – Tuzenskému umu, ktorý sa s obľubou pridáva najmä v zime do čajov alebo do rôznach koláčov. Ide o alkohol vyrábaný zo zemiakového alebo melasového liehu, do ktorého sa pridáva rumová esencia, aby pripomínal pravý rum. Na siedmej pozícii je portugalský nápoj Aguardente bagaceira. Vyrába sa z hroznových výliskov, najmä šupiek a jadier, ktoré zostali po výrobe vína, pričom má okolo 40 až 50 percent alkoholu. Tuniský figový nápoj Boukha sa umiestnil na ôsmej priečke. Vyrába sa tak, že sa figy zmiešajú s vodou, nechajú sa fermentovať a napokon sa destilujú. Deviatu priečku obsadil čínsky Maotai Baijiu. Ide o obilný alkohol, ktorý sa vyrába fermentáciou ciroku, do ktorého sa pridajú kvasnice. Má aj iné verzie, kedy je vyrábaný z kukurice, ryže alebo pšenice. Prvú desiatku uzavtvára nórsky Karsk, ktorý je horúcim nápojom vyrobeným z kávy a obilného destilátu.

V rebríčku stovky najhorších alkoholických nápojov sveta sa na 24. priečke umiestnila ešte aj slovenská Spišská borovička, ktorá sa vyrába z borievky. Z okolitých krajín sa na 31. mieste umiestnil maďarský bylinný likér Unicum. Tesne za ním sa na 33. mieste umiestnil poľský destilát Starka. Alkohol pochádza z 15. storočia a je spojený so šľachtickými rodmi. Brněnské pivo obsadilo 71. miesto a v stovke nápojov sa ocitli aj chorvátske nápoje Pelinkovac (73. miesto) a Travarica (54. miesto).