Tento trik na tanieri vám pomôže zhodiť prebytočné kilá, tvrdia vedci. Pomôže pri tom optický klam

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay.com

S chudnutím a zhadzovaním prebytočných kilogramov má skúsenosť asi každý. Niekomu sa pri redukcii hmotnosti darí lepšie, najmä ak sa človek dokáže zaprieť a ku kalorickému obmedzovaniu v jedlách pridá športovanie. Avšak nájdu sa aj takí, ktorí už hladovania a kapustových polievok majú po krk, no nevedia ako s kilami zatočiť. Práve ich poteší vžskum čínskych vedcov, ktorí zistili, že stačí jednoducho oklamať oči.

Výskum ukázal, že v snahe za krajšími líniami nie je potrebné dramaticky meniť svoj jedálniček. Dôležité je jedlo správne naservírovať. Trik podľa v nich spočíva v tom, že si jedlo treba nakrájať na menšie kocky a rozmiestniť ich po tanieri. Podľa vedeckých zistení, tak človek menej zje a nemá chuť sa prejedať. Pri tejto technike jedenia totiž funguje optická ilúzia.

Čínski vedci z univerzity v Xi’ane do výskumu zapojili niekoľko desiatok dobrovoľníkov, ktorým ukázali tri obrázky, na ktorý bolo rovnaké množstvo čokolády. Vtip bol v tom, že na každom obrázku bola čokoláda podávaná iným spôsobom. Na prvej fotke bola čokoláda vyobrazená ak tabuľka, na druhej ako tyčinky a na tretej bola nalámaná na malé kúsky. Práve to vyvolalo ilúziu, že je na treťom obrázku čokolády najviac, čo potvrdil aj výskum na vzorke ľudí. „Keď máme pred sebou väčší počet malých kusov, získame dojem väčšieho objemu. Človek presne takto určuje veľkosť porcie jedla – podľa toho, koľko kusov pokrmu pred sebou vidí,“ objasnili odborníci.  

Vedci tak odporúčajú všetkým, ktorí chcú zhodiť prebytočné kilá, ale majú problém s tým, že sa im odporúčané porcie zdajú malé, aby si ich jednoducho nakrájali na malé kúsky a rozložili si ich po tanieri. Žiadne prejedanie už viac hroziť nebude.

Ďalšou výbornou pomocou bude zmena taniera. Všimli ste si, že rokmi jeme z čoraz väčších? Áno, preto sa porcie zdajú byť na tanieri také malé. Plytké taniere majú bežný priemer 28 centimetrov, oproti 25 centimetrom ešte v 50. rokoch. Väčší rozmer tanierov samozrejme neznamená, že by sme mali jesť väčšie porcie, lenže práve to sa obvykle deje, upozorňuje britský denník The Guardian. Psychológ Brian Wansink uskutočnil niekoľko experimentov potvrdzujúcich, čo nám hovorí zdravý rozum: že predimenzované riady nútia ku konzumácii väčších porcií.