Slovensko v Tokiu stále bez medaily. Kanoista Beňuš k nej mal veľmi blízko

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš. ZDROJ: TASR - Martin Baumann

Ani stolný tenis, ani strelci, ale ani vodný slalom. Slovensko zostáva aj po treťom dni olympiády v Tokiu bez medaily. Pritom v hre sme mali asi najväčšieho favorita na pódiové umiestnenie. Strieborného z Ria de Janeiro 2016 Mateja Beňuša, ktorý vyhral kvalifikáciu a ako najrýchlejší postúpil do semifinále kategórie C1.

V pondelok sa ale vo vodnom kanáli trápil. Už v semifinále obsadil s penalizáciou až deviate miesto. Podobne sa o bránku ťukol aj vo finále, čo ho pripravilo o medailu, na tretieho Siderisa Tasiadisa stratil 1,74 sekúnd a celkovo skončil šiesty. „Som celkom sklamaný, lebo by som mal bez dotyku medailu napriek tomu, že som spravil dve chyby. V porovnaní so včerajškom zmenili trať, táto bola oveľa náročnejšia. Na štarte som sa cítil dobre, nebol som nervózny. Vrchná časť mi vyšla dobre, ale v strede okolo valca som už kopil chyby a bolo to náročné. Bol som dobre pripravený, ale taký už je slalom,“ povedal Beňuš po pretekoch.

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš. FOTO TASR – Martin Baumann

„Som sklamaný, mal som vyššie ambície, ale nemyslím si, že 6. miesto na olympiáde je nejaká katastrofa. Táto trať bola jednoznačne náročnejšia ako v Riu. Je tu viacej valcov a boli tu ťažké kombinácie. Teraz si chcem trošku oddýchnuť, povenovať sa rodine. V septembri máme majstrovstvá sveta v Čunove na domácej vode, tam sa budem snažiť ukázať niečo lepšie ako tu,“ dodal Beňuš.

Vysoké ambície mala aj slovenská strelkyňa Danka Barteková, no z Tokia odchádza sklamaná. Skončila totiž už v kvalifikácii na 13. mieste, do finále postúpilo iba šesť najlepších. Barteková mala pred poslednou piatou kvalifikačnou položkou šancu na finále len v prípade, že trafí všetkých 25 holubov. „Netušila som, ako strieľajú ostatné. Vedela som, že je to tu buď – alebo. Buď to sadne, alebo nie. Ja som sa trápila aj s tým, že som niekoľko dní strieľala čisto, ale veľmi veľa vecí záležalo na tom, aký je vietor, ako zasvieti slnko. Mala som veľmi veľa nešťastia, mala som aj šťastné momenty, ale chýbal možno kúsok alebo úlomok. Takzvaná sekerka, ako to my voláme, keď sa terč rozpadne na dve polovičky v momente, keď ide brok okolo. To mi chýbalo k tomu, aby to bolo lepšie. Dala som do toho všetko, je mi ľúto, že to nestačilo. Výsledok 118 za normálnych okolností stačí na finále, teraz bolo potrebných 120. Nerozumiem tomu.“ Barteková nechcela hovoriť o budúcnosti: „Na to je príliš skoro. Ja neviem teraz, čo bude a či mám na toto ešte nervy.” 

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Danka Barteková. FOTO TASR – Michal Svítok

Po sklamaní v miešanej štvorhre si chcela Barbora Balážová urobiť chuť v dvojhre, kde bola nasadená ako číslo 31, no skončila rovnako rýchlo ako v mixe. Prehrala s Američankou Juan Liu hladko 0:4 na sety, ktorá je vo svetom rebríčku až o 400 miest nižšie postavená. „Olympiáda sa pre mňa už skončila. Spravila som pre to maximum, či už v príprave alebo za stolom, no bohužiaľ to nevyšlo tak ako by som chcela, ako by sme si to predstavovali. Určite je to škoda,“ uviedla Balážová. V Tokiu tak bude s celuloidovou loptičkou čarovať už iba Jang Wang, ktorý v prvom kole deklasoval Austrálčana Davida Powella suverénne 4:0 na sety. Jang Wang sa v ďalšom kole stretne s dvanástym nasadeným Japoncom Koki Niwom.

Slovenský boxer Andrej Csemez, vpravo na OH v Tokiu. FOTO TASR – Michal Svítok

V ringu má Slovensko má zastúpenie po 25 rokoch, keď v Atlante boxovali Peter Baláž a Gabriel Križan. Do Tokia sa kvalifikoval Andrej Czemec a v kategórii do 75 kilogramov sin a body poradil s Aaronom Solomonom Princom z Trinidadu a Tobaga. Jeho súperom v osemfinále bude Arman Darchinjan z Arménska. „Prvé kolo bolo jednoznačné. Neviem, či sa jeden rozhodca nepomýlil. Štyria prisúdili víťazstvo mne, len piaty súperovi. Je to divné. Napokon som celý duel u žiadneho bodového arbitra neprehral, takže môžem povedať: Bol to náročný protivník, ale víťazstvo jednoznačné. Na zápas som nastupoval s cieľom, aby som súpera už v úvode viackrát trafil a potom ho zatlačil. V prvom kole ma ani poriadne netrafil. Chcel som pokračovať rovnakým štýlom aj v ďalších dvoch. Prince pridal, ja som nechcel zbytočne plytvať silami. Na prvý zápas to bol skutočne ťažký súper. Vyhral som a som spokojný,“ povedal Czemez po triumfe.