Príbeh ako z Hollywoodu. Nigérijsky emigrant je kráľom basketbalovej NBA

Jannis Adetokunbo z Milwaukee Bucks pózuje s cenou pre najužitočnejšieho hráča finále NBA. FOTO TASR/AP

Veľké peniaze za dôveru sa oplatili obom stranám. Už minulý rok dostal cenu pre najužitočnejšieho hráča ligy a bol aj najlepší obranár NBA. Teraz hranicu nemožného posunul ešte ďalej. Potvrdzujú to aj čísla a štatistiky, do ktorých sú Američačňnia zbláznení a tie sú aj na Adetokunba šialené.

Basketbalisti Milwaukee Bucks pózujú s trofejou pre víťaza NBA. FOTO TASR/AP

Vo finále dal trikrát viac ako 40 bodov, v rozhodujúcom zápase dokonca nastrieľal 50 bodov, čo je šiesty najlepší výkon NBA. V priemere dal na zápas 35 bodov a mal 13 doskokov. “Keď som začínal s basketbalom, tak som chcel iba uživiť svoju rodinu. Nikdy som nečakal, že tu raz budem sedieť s týmito dvomi úžasnými trofejami. Každý by si mal zobrať príklad z toho, že treba ísť za svojimi snami bez ohľadu na to, čo vám iní rozprávajú. Všetko sa môže splniť, ak to chcete. Každý má nádej,” povedal dojatý Adetokunbo po zápase pred plačúcimi tribúnami a oslavujúcim 65-tisícovým davom vonku pred halou.

Milwaukee Bucks tak nadviazali na legendárneho Kareema Abdula-Jabbara, ktorý mestu priniesol trofej v roku 1971. Titul je veľkou odmenou aj pre trénera Mikea Budenholzera, ktorý po predchádzajúci dvoch neúspešných sezónach, keď tím dominoval v základnej časti, ale v play-off sklamal, dostal dôveru vedenia klubu a vybojoval pre seba, hráčov aj mesto najcennejšiu basketbalovú trofej planéty.  „Je pre mňa požehnaním pracovať s Jannisom každý deň. Je to mimoriadna ľudská bytosť, a to ešte viac, ako je hráč. Z jeho líderských schopností sa učím aj ja. On a Khris Middleton vybudovali toto tu,” povedal šťastný tréner Milwaukke Bucks.