Neuveriteľný príbeh mladej slovenskej kajakárky v Tokiu. Odmietla operáciu a bojovala o medailu

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová. Zdroj: TASR - Michal Svítok

Olympiáda – to nie sú iba góly, body, sekundy, medaily a umiestnenia. Hry pod piatimi kruhmi prinášajú aj športové príbehy, ktoré sú výnimočné a neopakovateľné. Jeden z nich ponúkla v Tokiu aj slovenská kajakárka Eliška Mintálová, ktorá sa dostala do finále svoje disciplíny aj napriek tomu, že mala zlomený palec na nohe.

Mala ísť na operáciu, no aj napriek vážnemu zdravotnému hendikepu dlho bojovala o medailu. O jej ľudskej aj športovej veľkosti hovorí aj fakt, že po pretekoch nehovorila Eliška Mintálová o sklamaní, hystericky neplakala a nehrala mediálne divadlo. Aj keď v Tokiu sa musela 22-ročná Slovenka uspokojiť iba s deviatym miestom. Mintálová mala vo finále piaty najlepší čas, ale nižšie ju odsunula chyba na 18. bránke, za ktorú dostala 50 trestných sekúnd.

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová. FOTO TASR – Michal Svítok

„Išlo sa mi veľmi dobre, bola som pokojná, i keď som mala trochu stres. Ale menší, ako to býva na Svetovom pohári alebo na ME. Išla som s tým, že chcem finále, to sa mi podarilo. Za to som vďačná. Vo finále som chcela predviesť podobnú jazdu, ale takto to dopadlo. Musím si pozrieť tú 50-ku. Ale mňa teší najmä to, že viem jazdiť s tými skúsenými pretekárkami,“ uviedla Mintálová po pretekoch.  

V cieli bola po dojazde na 4. mieste, neskôr prišla penalizácia: „Vedela som v tej chvíli, že fajn, ale išla za mnou ešte Foxová, takže som si povedala, že som piata, to je skvelé. Pred dvoma týždňami by mi ani len nenapadlo, že budem vo finále, lebo palec ma obmedzoval a ťažko sa mi trénovalo. Ale finále je tam, som spokojná. Ja už som v kvalifikácii išla prvú jazdu solídnu, dávala som si pozor, chcela som to v semifinále zopakovať. To sa mi podarilo. Každý športovec chce medailu, ale taký je šport,“ dodala Mintálová.

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová a jej zlomený prst. FOTO TASR – Michal Svítok