Príbeh ako z Hollywoodu. Nigérijsky emigrant je kráľom basketbalovej NBA

Jannis Adetokunbo z Milwaukee Bucks pózuje s cenou pre najužitočnejšieho hráča finále NBA. FOTO TASR/AP

Najočakávanejším športovým podujatím roka je olympiáda v Tokiu, ktorej otvárací ceremoniál je na programe v piatok 23. júla. Ale ak by ste na to opýtali v hlavnom meste basketbalu planéty, ktorým je v súčasnosti Milwaukee, tak by vás poriadne vysmiali. Tu totiž oslavujú triumf v basketbalovej NBA, prvý od roku 1971 a nič iné ich niekoľko dní ani nebude zaujímať.

Vo finále play-off vyhrali totiž nad Phoenixom Suns 4:2 na zápasy, keď prehrávali 0:2 a môžu teraz šialene, divoko a bezbreho oslavovať druhý titul šampiónov NBA. V ére, kedy je basketbal viac ako kolektívny šport a kedy ani tá najväčšia a najlepšia individualita nerozhoduje o triumfoch sa opäť potvrdilo staré známe pravidlo, že výnimky potvrdzujú pravidlá. Tou výnimkou je Jannis Adetokunbo. V súčasnosti najlepší basketbalista planéty, ktorého životný a športový príbeh je námetom na klasický hollywoodsky scenár.

Basketbalisti Milwaukee Bucks pózujú s trofejou pre víťaza NBA. FOTO TASR/AP

Víťazomi NBA je totiž spolu s ním aj jeho starší brat Thanasis a v minulej sezóne podobný triumf oslavoval aj ich najmladší brat Kostas. Bratské trio získalo prstene pre víťazov NBA vôbec po prvýkrát v histórii ligy, doposiaľ jediným bratským párom, ktorý to dokázal boli Pau a Mark Gasolovci.

Navrch Jannis Adetokunbo získal cenu pre najužitočnejšieho hráča finále, čo sa mu podarilo iba ako štvrtému basketbalistovi, ktorý nie je z USA. Z Európy to dokázali iba Tony Parker a Dirk Nowitzki. Jannis Adetokunbo tak dokonale splatil dôveru a vernosť klubu, ktorý si ho pred ôsmimi rokmi vybral v drafte NBA. Ako neznámeho, vtedy 18 ročného nigérijského emigranta s gréckym pasom, ktorý prišiel do Spojených štátov s minimálnymi basketbalovými skúsenosťami, ale s talentom od Boha.

Jannis Adetokunbo z Milwaukee Bucks pózuje s cenou pre najužitočnejšieho hráča finále NBA a s trofejou víťaza NBA. FOTO TASR/AP

Ďakujem Milwaukee za to, že mi verilo. Chcel som získať titul s týmto tímom a s týmito hráčmi. Spoluhráči odovzdali zo seba všetko každý duel. Som šťastný, že som to dokázal. Každý deň ma tlačili, aby som bol skvelý. Aj ostatní spoluhráči ma dokázali urobiť lepším, no s ním som v jednom tíme osem rokov. Dokázali sme to a teším sa, že tu získame ďalší titul,“ tešil sa Adetokunbo priamo na palubovke pri preberaní ceny MVP.

To, že je v 600-tisícovom meste Wisconsinu pri Michiganskom jazere naozaj šťastný a spokojný dokumentoval minulý rok, keď s Milwaukee podpísal nový päťročný kontrakt na 228,2 milióna dolárov, čo je najviac v histórii NBA.