Odchádza veľký šampión. Matej Tóth ukončil hviezdnu kariéru

Matej Tóth. FOTO TASR - Martin Baumann

Veľká slovenská športová hviezda zhasla. Matej Tóth skončil v chôdzi na 50 kilometrov na olympiáde v Tokiu na 14. mieste a po pretekoch sklamaný, smutný a vyčerpaný povedal jediné slovo. Končím! Sapporo tak videlo odchod najväčšieho slovenského atletického šampióna do športového dôchodku.

Jeden z najlepších v chôdzi tak definitívne ukončil svoju pozoruhodnú kariéru. 38-ročný rodák z Nitry sa už bude venovať iba svojim záľubám, rodine a dvom dcéram.

Na vôbec poslednej „päťdesiatke“ v olympijskej histórii, keďže ju vyradili z programu hier, sa dlho držal v popredí, ale kríza na 30 km ho odsunula z bojov o medaily. „Boli to určite jedny z najťažších pretekov a asi by som ich ani nedokončil, ak by som nemal motiváciu. Na štyridsiatich kilometroch som mal pocit, že to nedám, ak by tam nebola tá obrovská motivácia prísť do cieľa a ukončiť to so cťou. Som sklamaný, ale bolo to so cťou a môžem sa každému pozrieť do očí, že som spravil maximum. Bolo to najviac, čo som mohol spraviť,“ povedal Tóth.

Ilustračná snímka. FOTO TASR – Martin Baumann

Okrem dochádzajúcich fyzických síl sa musel Tóth na trati popasovať aj s psychikou. „Musel som sa vyrovnať s tým, že nebudem bojovať o medailu. Že mi odchádza pomerne početná skupina, ja keď som sa necítil zle, bola príliš silná. Musel som si zachovať koncentráciu a bojovať. Ďakujem všetkým, ktorí ma tam podporili, trénerovi, fyzioterapeutovi, ale aj novinárom, ktorí ma tlačili. Tam sa nedalo povoliť ani meter, nedalo sa ani na chvíľku rezignovať, drel som až do konca. Pretekal som, ale už nie s nimi, ale len sám so sebou,“ dodal Tóth. Po pretekoch, keď boli emócie najväčšie, sa Tóth ešte nerozhodol, čo bude ďalej.

„Veľké emócie, som plný dojmov a dojatia. Boli také silné ako na OH v Riu, možno ME v Berlíne. To, čo zažívam, je neporovnateľné so všetkým. Áno, nie je tam tá radosť z úspechu, ale emócie sú. Je to obrovská vďačnosť a hrdosť na tých 26 rokov. Som rád, že je už po tom, ale je mi ťažko predstaviť si, čo bude zajtra. No veľmi sa na to teším. Teraz chcem byť čo najviac s mojimi babami, na to sa veľmi teším,“ povedal so slzami v očiach.

Ilustračná snímka. FOTO TASR – Martin Baumann

Matej Tóth sa narodil 10. februára 1983 v Nitre a už v detstve si vyskúšal viacero športov, no atletika bola dominantná. Ako 13-ročný začal s chôdzou a zlomom v jeho kariére bol presun z Nitry do B. Bystrice. Pod Urpínom sa v roku 2002 stretol s legendárnym trénerom Jurajom Benčíkom, ktorý trénoval aj olympijského víťaza na 20 km z OH 1988 v Soule Jozefa Pribilinca. Prvým veľkým úspechom Tótha bolo 6. miesto na 20 km na ME 2006 v Göteborgu a medailový triumf v roku 2010 na Svetovom pohári v mexickej Chihuahue na 50 km. Po svetovom šampionáte 2013 vystriedal Matej Spišiaka, s ktorým dosiahol najväčšie úspechy. Stal sa vicemajstrom Európy, majstrom sveta a v Riu de Janeiro 2016 aj olympijským víťazom.

Jeho najslávnejšie obdobie bolo však poznačené obvineniami z porušenia antidopingových pravidiel a manipulácie s vlastnou krvou s využitím nedovolených metód pre nízku hladinu hemoglobínu. Tótha tak čakalo náročné a dlhé dokazovanie svojej neviny, v rámci nej predostrel 250-stranový dokument s 25 prílohami od siedmich odborníkov v oblasti hematológie a metabolomiky zo šiestich krajín. Tóth ale boj za očistenie svojho mena vyhral, no jeho kariéra sa už blížila ku koncu. Pridal síce ešte striebro na 50 km na európskom šampionáte v Berlíne, ale svetový šampionát v Dauhe v extrémnych teplotách nedokončil a teraz v Tokiu sa dostal do cieľa už iba silou vôle.

Matej Tóth prichádza do cieľa. FOTO TASR – Martin Baumann

„Môžem Maťovi len poďakovať, že v 38 rokoch potiahol takúto kariéru až sem a vytiahol mladých na olympiádu. Aj dnes sa až do záveru bil o tú špicu. Osem rokov spolupráce nemôžem hodnotiť inak, len úspešne. Na začiatku to nebolo ľahké, bolo tam veľa otáznikov a nedôvery okolo nás. Ale veril som, že keď sa spoja správne póly, tak to pôjde, začalo to šliapať a išlo to až doteraz. Ja tú kariéru hodnotím fantasticky, nič lepšie som si nemohol priať, bol som pri tom najlepšom, čo slovenská atletika a chôdza vyprodukovali. Som za to strašne šťastný. Maťo je vo všetkých smeroch detailista, má obrovský prehľad a aj na sklonku kariéry veľa študuje. A, samozrejme, má ten talent, ktorý bol podporený stopercentnou tréningovou prácou, a vtedy môžete urobiť aj olympijského šampióna,“ dodal Matej Spišiak.

Najlepší slovenský atlét v histórii slovenského športu vyštudoval žurnalistiku a od roku 2016 je predsedom komisie športovcov Slovenského olympijského a športového. Matej Tóth je ženatý s manželkou Lenkou a má dve deti Emmu (2007) a Ninu (2009).