Čaká nás posledný týždeň olympiády v Tokiu. Slovensko má ešte sľubné nádeje na medaily

Ešte jeden týždeň potrvá olympiáda v Tokiu. FOTO TASR / AP

Olympiáda v Tokiu sa prehupla do posledného týždňa a slovenské medailové ambície sa aktuálne zúžili na atletiku a kanoistiku. Matej Tóth v chôdzi na 50 kilometrov, Peter Gelle v K1 na 100 metrov a, samozrejme, K4 v zložení Erik Vlček, Samuel Baláž, Denis Myšák a Adam Botek na 500 metrov, ktorí by ešte mohli pridať k trom medailám ďalšiu.

Z hry je von už kladivár Marcel Lomnický, ktorý skončil v Tokiu už v kvalifikácii. Na limit mu chýbali takmer tri metre a veľké sklamanie bolo cítiť nielen v slovenskej výprave, ale vidieť ho aj na rozpoložení Marcela Lominického. „Je to premárnená príležitosť. Bol to najhorší výkon sezóny a s tým nemôžem byť vôbec spokojný. Najmä preto, že som sa cítil veľmi dobre a formu som mal lepšiu ako pred mesiacom pred majstrovstvami Slovenska, keď som si hodil osobák. Je to škoda,“ povzdychol si Lomnický.

Slovenský kladivár Marcel Lomnický. FOTO TASR – Martin Baumann

Tridsaťštyriročný kladivár štartoval na svojej tretej olympiáde a dosiahol na nej najhorší výsledok. V Londýne 2012 obsadil 15. miesto, v Riu de Janeiro 2016 skončil na výbornom piatom mieste, teraz je dvadsiaty štvrtý. „Každé sklamanie bolí rovnako. S trénerom Liborom Charfreitagom nám vyšla príprava na 110 percent. Keby som nemal formu a hodím 72,5, nebol by som taký sklamaný, ako keď vidím, na čo mám a dopadnem takto. Na olympiádach má človek len málo príležitostí na to, aby ukázal, čo je v ňom. Práve teraz som v najlepších kladivárskych rokoch a najviac sa mi darí. V Paríži o tri roky už budem znovu starší. Takže je to určite premárnená príležitosť,“ dodal Lomnický. 

Nedarilo sa ani slovenskému strelcovi Patrikovi Jánymu, ktorý po siedmom mieste vo vzduchovej puške na 10 metrov skončil v ľubovoľnej malokaliborovke 3×40 trinásty. „Toto je tuším môj druhý najlepší výsledok. Venovali sme sa tejto disciplíne v uplynulých mesiacoch, na Svetom pohári Osijeku sa mi darilo, ale tu rozhoduje veľmi veľa detailov. Podmienky boli veľmi dobré, preto som aj prekvapený, že neboli lepšie výsledky. Ale OH tu zametajú s viacerými. Určite boli výstrely, kde som urobil chybu. Nebolo to stopercentné, ale bolo to tak, ako to malo byť. Keby mi niekto povedal pred OH, že skončím takto, bral by som to všetkými desiatimi. Naozaj som spokojný s mojim vystúpením. Nechal som tu všetko. Myslím si, že to boli vystúpenia na úrovni a beriem si len pozitívne veci,“ povedal Jány.

Slovenský strelec Patrik Jány. FOTO TASR – Martin Baumann

Podmienky na strelnici Asaka Shooting Range boli extrémne a najmä vysoké teploty boli neznesiteľné. „Ako otvorili strelnicu, tak klimatizácia išla, ale nepomáhalo to. Mali sme na čiare 30 stupňov a ani pre naše telo a ani pre zbrane a strelivo to nebolo ideálne. To sú veci, ktoré môžu ovplyvniť preteky. Kto nezažil olympiádu, tak to asi nepochopí, o čo tu ide. Je to sviatok športu a je to úžasné. Verím, že sa predstavím aj na tej budúcej. Teraz budem oddychovať, robili sme veľmi veľa a potrebujem vypnúť. Strieľanie pôjde bokom. Ale na konci roka sa chcem dobre pripraviť na finále Svetového pohára,“ dodal 24-ročný slovenský strelec.