Dajú sa výborne servírovať ako predjedlo, príloha, ale aj ako hlavný chod. Šaláty sú obľúbeným pokrmom, ktorý nesmie chýbať na prestretom stole. Ich výhodou je variabilita, niekto preferuje zeleninové, pripravené z čerstvej či grilovanej zeleniny, iný zase cestovinové, ovocné, so zálievkami alebo s jogurotom či sýtejšie majonézové.
Každá krajina má svoje typické ingrediencie, z ktorých vznikajú bezpochyby aj typické šaláty. Pred pár dňami priniesol obľúbený gastronomický portál Taste Atlas zoznam stovky najlepších šalátov sveta, v ktorých sa umiestnilo hneď niekoľko známych a často pripravovaných šalátov. Jedna priečka sa ušla aj Slovensku.
1. Dakos (Grécko): Ako jednoznačne najlepší šalát sa v rebríčku umiestnil grécky Dakos, čo je tradičné krétske jedlo pozostávajúce z jačmenného suchára, ktorý sa jemne potrie cesnakom a posype morskou soľou, následne sa naň pridajú nasekané paradajky, rozdrobený syr myzithra (alternatívne feta), ochutí sa bylinkami (nemsie chýbať oregano), olivami, kaparami a olivovým olejom.

2. Pai huang gua (Čína): Jazýčky gastronómov zaujal čínsky šalát z rozbitých uhoriek. Ide o jedinečnú úpravu, vďaka čomu sa na uhorke vytvoria nepravidelné chrumkavé okraje. Tento šalát je populárny ako piknikové jedlo v Tibete. Pripraví sa kombináciou uhoriek, ktoré sa rozdelia na kusy a poudierajú sa valčekom, následne sa zmieša s cesnakom, sezamovým olejom, čiernym octom a sójovou omáčkou.
3. Šalát Mechouia (Tunisko): Tento šalát pozostáva z grilovanej, nahrubo nakrájanej cibule, paradajok a cesnaku, pokvapká sa olivovým olejom, ochutí sa rascou, soľou a čiernym korením. Zvyčajne sa dozdobí vajíčkami uvarenými natvrdo, olivami alebo tuniakom. Podáva sa ako predjedlo aj ako samostatné jedlo na toustovom chlebe alebo na krajcoch bagety.
4. Horiatiki (Grécko): Šaláty, ktoré ponúka grécka kuchyňa, evidentne obľubujú milovníci dobrej gastronómie. Taký je aj šalát Horiatiki, známy aj ako dedinský šalát (ľudia si ho brávali so sebou na pole, kde ho jedli počas prestávok pri práci), ktorý je považovaný za akési grécke národné jedlo. Tvoria ho nakrájané paradajky, červená cibuľa a hrubšie plátky uhorky. Môžu sa pridať olivy, zelená paprika, syr feta, oregano, soľ, korenie a typický dresing z olivového oleja, citrónu, resp. octu.
5. Caprese (Taliansko): Ide jednoznačne o skutočnú klasiku neapolskej kuchyne, ktorá stelesňuje esenciu leta v južnom Taliansku. Obľúbený šalát Caprese pochádza z ostrova Capri a je dokonalou kombináciou nielen farieb, ale aj chutí zrelých paradajok, krémovej mozzarelly a voňavej čerstvej bazalky.

Šieste miesto patrí libanonskému šalátu Fattoush, siedme bulharskému Šopskému šalátu, 8. a 9. miesto patrí Indonézii so šalátmi Pecel a Ketoprak a prvú desiatku najlepších šalátov sveta uzatvára bulharský Ovčiarsky šalát.

V prestížnom rebríčku sa na 63. mieste umiestnila aj slovenská Treska v majonéze ako tradičný šalát vyrobený z kombinácie tresky, majonézy, cibule, mrkvy, octu, horčice a korenín, ktorá sa jedáva s tradičnými rožkami.
- Iránsko-izraelský konflikt sa vymyká ľudovým porekadlám, je reálny a ohrozuje naše pohodlie
- Rusko sa chystá na veľké zbrojenie, panujú obavy z ďalšej vojny. Čo priniesol vojnový týždeň?
- Nikita Slovák: Fico k nám pozýva 100-tisíc moslimov. Ako zistí strážca hraníc Šutaj Eštok, či sú títo migranti dobrí?
- Na drámy ako v rakúskom Grazi si musíme začať zvykať. Ale máme aj iné problémy, jednou z nich je histriónizmus švédskej Gréty
- Mávate herpes na perách? Opakovaná infekcia môže zvyšovať riziko vzniku vážnej demencie, tvrdia vedci
- Turisti povedali, ktoré sú najlepšie slovenské jedlá. Nájdete v rebríčku aj to svoje obľúbené?