Žiadni hráči z NHL. Kvalifikáciu na olympiádu odohráme s tímom ako na šampionáte v Rige

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

„Houston, máme problém.“ Slávna veta amerického vesmírneho programu Apollo 13 by sa dala pokojne parafrázovať na veľkú hokejovú akciu, ktorá čaká Slovensko na konci augusta. Kvalifikácia na olympiádu v Pekingu 2022.

V Bratislave nás čaká trojica vyzývateľov, z ktorých ani jeden nemal byť za normálnych okolností problémom. Za normálnych okolností, ktorými sa rozumie účasť hráčov z NHL. No viac ako týždeň pred podujatím je jasné, že žiadni hráči z letných tímov kanadsko-americkej súťaže na Slovensko neprídu a problémy narástli o 100 percent. Brankár Jaroslav Halák, obrancovia Zdeno Chára, Andrej Sekera, Erik Černák a útočníci Tomáš Tatar, Richar Pánik dali prednosť dovolenkám, oddychu, príprave na novú sezónu, alebo jednoducho nemali chuť na konci augusta riskovať zranenie a trápiť sa na ľade.

Ilustračná snímka. Zdroj: TASR – Jaroslav Novák

Z povinnej jazdy tak bude dráma s poriadne našponovanými nervami. O miestenku na olympiádu budú totiž v hre hokejisti, s ktorými sa pôvodne nepočítalo. Navyše termín je nevýhodnejší pre nás ako pre súperov. Lebo v nominácii máme aj hráčov, ktorých môžu pokojne kluby zo zámoria stiahnuť z obehu. Prezident zväzu a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan, hlavný skaut Oto Haščák a tréner Craig Ramsay majú k dispozícii takmer rovnaký káder, aký bol na svetovom šampionáte v Rige – pozvánku dostalo 15 hráčov. Najvýraznejšími postavami by mali byť obranca Martin Feherváry z Washingtonu a najlepší útočník MS v Rige Peter Cehlárik.

Ilustračná snímka. Zdroj: TASR – Jaroslav Novák

Teraz sa aspoň ukáže, aký a či vôbec nejaký je rozdiel medzi nami Poľskom, Bieloruskom a Rakúskom. Aj to, či očakávania od trojice mladíkov Samuela Kňažka, Šimona Nemca a Juraja Slafkovského sú reálne, alebo sú iba veľkým mediálnym divadlom. Na turnaji odohrajú Slováci tri zápasy od štvrtka 26. augusta do nedele 29. Prvý vo štvrtok od 19.15 proti Rakúsku, druhý v piatok proti Poľsku v rovnakom čase a v nedeľu od 17.30 proti Bielorusku. Na zimné olympijské hry do Pekingu 2022 postúpi iba víťaz bratislavského turnaja.

„Tento olympijský turnaj bude jedným z najvýznamnejších podujatí na Slovensku v tomto roku. Rozhodli sme sa, že pri organizácii pôjdeme vzhľadom na pandemické opatrenia v režime OTP, čo by znamenalo, že by sme mohli v zelenom okrese naplniť 75 percent kapacity bratislavského zimného štadióna,“ dodal Šatan. „Na hokejové zápasy budú môcť prísť očkovaní, testovaní, resp. osoby po prekonaní ochorenia za dodržania podmienok tak, ako ich definuje Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam hromadných podujatí,“ informuje zväz na svojom oficiálnom webe.

Zdroj: TASR – Jaroslav Novák

Nominácia na turnaj olympijskej kvalifikácie v Bratislave

BRANKÁRI
Adam Húska (Hartford Wolf Pack), Branislav Konrád (HC Olomouc), Patrik Rybár (Dinamo Minsk)
      
OBRANCOVIA
Peter Čerešňák (HC Plzeň), Marek Ďaloga, (HC Kometa Brno), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Martin Gernát (HC Lausanne), Mário Grman (HPK Hämmenlina), Christián Jaroš (New Jersey Devils), Samuel Kňažko (TPS Turku), Martin Marinčin (HC Oceláři Třinec), Šimon Nemec (HK Nitra)
      
ÚTOČNÍCI
Peter Cehlárik (Avangard Omsk), Marko Daňo (bez klubu), Dávid Gríger (Bílí Tygři Liberec), Marek Hrivík      (Torpedo Nižnij Novgorod), Libor Hudáček (Neftechimik Nižnekamsk), Tomáš Jurčo (bez klubu), Miloš Kelemen (BK Mladá Boleslav), Róbert Lantoši (Rögle BK), Kristián Pospíšil (Lukko Rauma), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec), Adam Ružička (Calgary Flames), Juraj Slafkovský (TPS Turku), Marián Studenič (New Jersey Devils)