Ďalšia olympijská medaila putuje na Slovensko. Získali sme ju v športe, ktorý u nás nemá tradíciu

Slovenský golfista Rory Sabbatini. Zdroj: TASR - Michal Svítok

Slovensko má z olympiády v Tokiu tretiu medailu, druhú striebornú a najmenej očakávanú. Navyše v športe, ktorý nemá na Slovensku tradíciu ani históriu. Ďalším paradoxom je, že môžeme hovoriť o importovanom úspechu, keďže Juhoafričan Rory Sabatinni dostal slovenské občianstvo iba pred pár rokmi a účelovo. Teraz sa ukázalo, že risk bol zisk.

Aj keď treba na rovinu povedať, že golf na olympiádu nepatrí a je tam iba pre svoje komerčné, marketingové a reklamné využitie. Veď do programu olympiády sa vrátil až v roku 2016 po 112-ročnej prestávke. Aj taký je súčasný olympizmus. Po zlate Zuzany Rehák Štefečekovej v trape a druhom mieste vodného slalomára Jakuba Grigara v K1 tak môže Slovensko oslavovať tretí cenný kov. „Som v úžase. Po tom, ako som hral včera som nečakal, že teraz budem v tejto pozícii. Keď som sem dnes prišiel, nemal som od seba príliš veľké očakávania. No proste to dnes všetko išlo ako po masle, bol to jeden z tých zriedkavých dní na ihrisku, keď všetko vychádza. Je to jeden z najväčších úspechov mojej golfovej kariéry,“ tešil sa Sabatinni po zisku striebra.

Slovenský golfista Rory Sabbatini. FOTO TASR – Michal Svítok

45-ročnému rodákovi z Durbanu patrilo po 3. kole až 17. miesto s bilanciou 7 pod par, ale svoj najlepší výkon predviedol v záverečnom kole, po ktorom mal bilanciu 17 rán pod par. Víťazný Američan Xander Schauffele zakončil turnaj výkonom 18 pod par. Sabbatini tak vytvoril nový olympijský rekord ihriska so skóre 10 pod parGratulácie od súperov bolo preto viac ako dosť. „Boli veľmi priateľskí a povzbudzovali ma. Hral som dobre, ale aj tak, dať na týchto pretekoch a na tomto ihrisku desať pod par je veľmi ťažká vec. Som na to hrdý a teší ma to, budem na to dlho spomínať.“

Golf je na Slovensku stále vnímaný ako snobský šport pre horných desať tisíc, ako zábavka pre bohatých. Sabbatini. Aj preto je je k nemu viac ako rezervovaný postoj verejnosti. Sabatinni veri, že by sa to mohlo zmeniť. „Dúfam v to a verím, že sa pohnú ľady a viac mladých ľudí sa bude zaujímať o golf, že vyrastú ďalší profesionálni hráči a budúci olympionici. Prijať občianstvo bolo skvelé rozhodnutie. Pôvodne prišlo, aby sme sa pokúsili vzbudiť záujem o golf u mladých a vychovať na Slovensku nejakých nových hráčov. Potom prišla šanca reprezentovať Slovensko na olympiáde, čo bola veľká česť. Prežil som tu fantastický týždeň spolu s ďalšími slovenskými športovcami. Som hrdý na to, že som tu a že som pre Slovensko získal medailu.“

Slovenský golfista Rory Sabbatini. Zdroj: TASR – Michal Svítok

„Ťažko sa tomu verí. Ráno sme si hovorili, že treba ísť do toho bez tlaku, nech sa Rory ide zabaviť. Ani v najdivokejších snoch sa nám nesnívalo, že by to mohlo dopadnúť  takto. Golf je však nevyspytateľný. Vyjde vám jedno kolo a ste v boji o medailu. V sobotu hral podľa mňa Rory lepšie ako v piatok, no mal veľkú smolu. Povedali sme si, že pôjdeme do toho s chladnou hlavou a skúsime aspoň prvú desiatku. Pre nás je to obrovský úspech a zadosťučinenie. Veríme, že sme priniesli Slovensku radosť. Je to niečo obrovské, všetci nám gratulovali, sú tu obrovské golfové veľmoci a zrazu sme prišli my zo Slovenska. Doteraz sme neboli na žiadnej golfovej mape sveta a všetci sa nás pýtali, že kde je to Slovensko. Tak teraz vidia, kde je Slovensko, je na pódiu.“,“ povedal prezident Slovenskej golfovej asociácie Rastislav Antala.