Skvelí vodní slalomári na olympiáde v Tokiu a veľký výsledok strelca Jányho

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš. ZDROJ: TASR - Michal Svítok

Po prvom dni na olympiáde v Tokiu sa očakávali výraznejšie zmeny vo výsledkoch a výkonoch slovenských reprezentantov. V hre ich bolo oproti sobote desať a najmä vodní slalomári, ktorí sú najúspešnejšími zberateľmi olympijských medailí.

Trojnásobne zlatí bratia Hochschornerovci v kategórii C2, bratranci Škantárovci v tej istej disciplíne, dvakrát zlatí Michal Martikán v C1 a Elena Kaliská dominovali v pódiovej bilancii. Veľa sa preto očakávalo od kanoistu Mateja Beňuša, ktorý bolo v roku 2016 strieborný v Riu de Janeiro. V Tokiu formu a pozíciu slovenskej jednotky potvrdil dokonale. Vyhral s prehľadom kvalifikáciu a ako najrýchlejší postúpil do pondelkového semifinále.

„Prvá kvalifikačná jazda bola viac-menej taká na istotu, aby som postúpil a nerobil zbytočné chyby. Druhá bola už uvoľnená, už som išiel tesnejšie na brány. Nakoniec bola o takmer tri sekundy rýchlejšia. Vyhral som, ale to nie je dôležité. Zajtrajší deň bude rozhodovať o tom, ako dopadnú preteky. Trať je dosť náročná a všetci pretekári bojujeme s tým neuveriteľným teplom. Do toho je ešte aj tá voda teplá ako horúci kúpeľ, takže je to naozaj ťažké. Ja som sa bol napríklad ešte pred štartom hodiť do ľadovej vody, nech sa trochu schladím, lebo sa mi dymilo z hlavy. Je to dosť únavné,“ povedal Beňuš po kvalifikácii.

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš. FOTO TASR – Michal Svítok

Darilo sa aj vodnej slalomárke Eliške Mintálovej, ktorá pri debute na OH postúpila takisto do semifinále, a to z 3. miesta. „Každý športovec, ktorý sa dostane na olympiádu, netúži sa jej len zúčastniť, ale taktiež uspieť. Tak som to brala aj ja a dúfam, že sa mi to podarí. Rada by som sa prepracovala do finále. Ale uvidíme, treba ísť postupne, najskôr sa potrebujem skoncentrovať na semifinále a ak to vyjde, budem veľmi šťastná,“ dodala Mintálová.

Avšak najlepší slovenský výsledok v Tokiu dosiahol Patrik Jány, ktorý vo finále vzduchovej pušky na 10 m obsadil skvelé siedme miesto, pritom dlho bol v hre aj o medaily. Nevyšli mu však dve položky v druhej dvojici výstrelov eliminácie. „Naozaj som veľmi spokojný. To, že som sa dostal do finále je neskutočné. Mal som dnes talent na to, že som v najnevhodnejší moment trafil zle, u nás sa to trestá. Mal som dobrú stabilitu, všetko, ale tesne pred výstrelom sa to pohlo a ja som na to zareagoval nesprávne. Ale byť siedmy pri premiére na olympiáde je skvelé,“ uviedol po pretekoch Jány.

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány. FOTO TASR – Martin Baumann

Siedme miesto 23-ročného strelca označil za úspech aj tréner Zoltán Baláž. „Som spokojný. Do finále sa kvalifikoval, to bol náš hlavný cieľ. Finále je lotéria. Vieme, že nie je až také silné, ale dúfali sme, že keby sa preklopil cez piate miesto, tak by sa mu lepšie strieľalo. Keď si v Brazílii na Svetovom pohári vybojoval miestenku na OH, tak pred ním vypadli dvaja, potom ďalší a pekne sa rozbehol. Teraz sa rozbehol neskoro. Bolo to o jednej-dvoch lepších ranách. Ale taká je streľba,“ dodal Baláž.

V hre bola aj Danka Barteková, no jej prvá časť kvalifikácie nevyšla. Skončila až deviata, pričom do finále postupuje iba šesť najlepších. „Podmienky sú extrémne ťažké, mne pomáha chladiaci uterák, bez neho by som to nedala. Ale dnes nech je hrdinom Patrik, ja budem rozprávať až zajtra,“ povedala Barteková po prvom dni kvalifikácie.