Nič nové pod slnkom. V NHL nemajú záujem o slovenských hokejistov

FOTO TASR/AP

Ústup zo slávy, fiasko, potvrdenie nekoncepčnosti a neperspektívnosti slovenského hokeja pre zámorie. Potvrdil to draft 2021, keď si kluby vybrali iba jediného Slováka.

Aj to vo štvrtom kole, zo 128. miesta krídelníka Jakuba Demeka. Osemnásťročného odchovanca košického hokeja si vyhliadli Vegas Golden Knights. To, že slovenský hokej už roky nemá v zámorí žiadny cveng a jeho reputácia je takmer nulová, vidieť aj na porovnaní s Českom, keďže kluby NHL si vybrali až osem hráčov od našich susedov.

Kde sú tie časy, keď sa NHL o slovenských hokejistov trhali? Veď v roku 2000 si kluby vybrali až 16 Slovákov. Za ďalších 21 rokov ich nebolo spolu toľko. Za posledné dva roky si v zámorí spomenuli iba na troch našich hokejistov Samuela Kaňažka v Columbuse, Martina Chromiaka v Los Angeles a Maxima Čajkoviča v Tampe. Úplným sci-fi je však pozícia Mariána Gáboríka z roku 2000, kedy si ho vybrala Minnesota Wild v prvom kole z tretej pozície. To je na dlhé roky dopredu nemožná misia pre slovenský hokej.

FOTO FB Jakub Demek

Demek odohral doterajšiu kariéru v slovenských súťažiach. V uplynulých dvoch sezónach bol členom projektu slovenskej „osemnástky.“ V ročníku 2020/2021 debutoval v najvyššej slovenskej súťaži. V drese HC Košice nastúpil celkovo do 12 zápasov, v ktorých si pripísal 2 asistencie, 6 trestných minút a 2 mínusové body. V novej sezóne bude Demek pôsobiť v kanadskej juniorskej súťaži, kde podpísal kontrakt s klubom Edmonton Oil Kings vo WHL. „Mal som indície, že dva kluby majú o mňa záujem. Som veľmi šťastný, že to vyšlo. Draft som sledoval cez internetový stream. Na ňom išiel priamy prenos do 126. miesta a na chvíľu prehodili vysielanie na cyklistiku. Povedal som si, že to až tak nevadí, určite ma vtedy nevyberú. Vtom mi však napísal Šimon Bečár, že ma draftovali,“ priznal Demek, ktorý dostal ideálny darček k nedeľňajším meninám.

„Asi dva týždne pred draftom som mal s nimi asi hodinový pohovor. Aj krátko pred draftom som mal indície, že Vegas a ešte jeden klub majú záujem. Svoje šance pred draftom som však videl na 20 percent, viac nie. Moja rodina aj ľudia okolo mňa tomu verili viac, ale ja až tak nie. Ale všetci mi hovorili, že mám tomu veriť. Myslel som si, že keď už budem draftovaný, tak skôr okolo šiesteho kola. Agent mi tlmočil, že sa im páči, že viem hrať vpredu aj vzadu. Celkom ich zaujalo aj moje hokejové myslenie,“ prezradil 18-ročný krídelník, ktorý mal v minulosti iný obľúbený tím než Vegas. „Fandím Chicagu, ale s vedením Blackhawks som nemal pred draftom žiadny kontakt. Sen sa však splnil môjmu otcovi, ktorému sa Las Vegas páči a chce navštíviť toto mesto.“

Hokejisti Vegas Golden Knights. Zdroj: TASR/AP

Jednotkou tohtoročného výberu talentov sa stal kanadský hokejista Owen Power, mladého obrancu si vyhliadol klub Buffalo Sabres. Seattle Kraken si ako dvojku vybral americkéhom centra Matthea Beniersa. Trojkou je vďaka Anaheimu Ducks rodený Švajčiar Mason McTavish. 195 cm vysoký Power hral v minulej sezóne za univerzitný tím Michiganu. Na MS v Lotyšsku odohral za Kanadu 10 duelov a získal zlatú medailu.