Škandalózna pokuta pre nórske hádzanárky nahnevala speváčku Pink. Otvorene hovorí o sexizme

Nórske hádzanárky sa vzbúrili. Bikiny vymenili za šortky. Foto: Instagram @handballandslagene

Odmietli si obliecť bikiny, nevyhli sa pokute. Nórske hráčky hádzanej nastúpili na zápas počas Majstrovstiev Európy v hádzanej v šortkách. Vymenili ich za sexi bikiny, ktoré sú pre tento šport typické. Medzinárodná hádzanárska federácia im za to vyrubila pokutu vo výške 1500 eur.

Či už cvičíte jogu, zumbu, hráte futbal, beháte alebo bicyklujete, základom je mať pohodlné oblečenie, teda také, v ktorom sa cítite dobre. V profesionálnom športe však platia iné pravidlá. Športovci majú už v zmluvách vopred určený druh oblečenia, ktorý budú mať počas športových výkonov na sebe. Presne tak to mali určené aj nórske hádzanárky, ktorým však príliš krátky a odhaľujúci dres nevyhovoval, a tak si miesto bikín obliekli spomínané šortky. Tým však porušili pravidlá Medzinárodnej hádzanárskej federácie a dostali pokutu.

Na internete sa rozprúdila vášnivá diskusia, fanúšikovia stáli za športovkyňami a podporovali ich. Na túto skutočnosť reagovala aj americká speváčka Pink na sociálnej sieti: „Som veľmi hrdá na členky nórskeho hádzanárskeho tímu, že protestovali proti veľmi sexistickým pravidlám, ktoré sa týkajú ich dresov. Európska hádzanárska federácia by mala byť pokutovaná za sexizmus. Dobrá práca, dámy, rada za vás pokutu zaplatím. Len tak ďalej!“

Reakcia speváčky Pink na kauzu ohľadom ženských dresov. FOTO: Twitter Pink

Menej obnažených tiel v ženskom športe?

Pokutu však nakoniec uhradila Nórska hádzanárska federácia. Jej prezident Kare Geir Lio hráčky podržal a vyhlásil, že pokutu zaplatia, pretože podľa neho je najdôležitejšie, aby sa členky tímu cítili pri hre komfortne. Na vlnu kritiky reagovala aj Európska hádzanárska federácia (EHF) následne na svojej stránke zverejnila informáciu, že peniaze darovala nadácii, „ktorá podporuje rovnosť žien v športe“. Federácia tiež uviedla, že organizácia nestojí za pravidlami týkajúcimi sa predpísaných dresov a dodala, že zmena musí nastať na medzinárodnej úrovni. „Sme rozhodnutí urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme túto situáciu vyriešili,“ hovorí prezident EHF Michael Wiederer.

V pravidlách plážovej hádzanej tvoria dres bikiny. Foto: pixabay.com

Dojaté športovkyne sa verejne poďakovali svojim fanúšikom za podporu a vyjadrili nádej, že pravidlá oblečenia počas ženských športov sa zmenia. Nórsko napokon nezískalo medailu, no kauzu, ktorou žil internet niekoľko dní, uzatvárajú záverečné slová Nórskej hádzanárskej federácie: „Stojíme za vami a spoločne budeme pokračovať v boji za zmenu medzinárodných predpisov týkajúcich sa oblečenia. Chceme, aby hráči mohli hrať v oblečení, ktoré im vyhovuje!“