Koniec slovensko-nemeckého manželstva. Peter Sagan zmenil tím a odchádza do Francúzska

Slovenský cyklista Peter Sagan. FOTO TASR / AP

Peter Sagan je ešte stále aktívnym jazdcom, ale už dnes najlepším slovenským cyklistom histórie. Trojnásobný majster sveta, sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France, majiteľ cyklámenového dresu za rovnakú súťaž na Giro d´Italia a 118 násobný víťaz etáp nemá a dlho nebudem mať u nás žiadnu konkurenciu. Vo svete profesionálnej cyklistiky je zjavením, ikonou a jedným z najpopulárnejších jazdcov.

Aj najbohatších, veď jeho ročný plat je na úrovni 6 miliónov eur. Je globálnou športovou hviezdou, akých máme na Slovensku zopár a akých spočítate na prstoch jednej ruky. Lyžiarka Petra Vlhová, hokejista Zdeno Chára, futbalista Marek Hamšík – a to by bolo možno aj skoro všetko. Jeho doterajšia kariéra bola spojená s tímom Liquigas, kde bol štyri roky, ďalšie dva mal zmluvu v zoskupení Tinkoff a posledné štyri v nemeckej Bore. Teraz je už tomuto partnerstvu koniec. Peter Sagan totiž definitívne potvrdil svoj odchod do francúzskeho Total Energies. Spolu s ním končia aj jeho brat Juraj a ďalší Slovák Erik Baška.

Slovenský cyklista Peter Sagan. FOTO TASR / AP

„Rád by som oznámil, že po konci sezóny už neobnovím kontrakt s tímom Bora-Hansgrohe,“ uviedol Sagan pre oficiálny web tímu. „Chcel by som sa poďakovať sponzorom, tímovým kolegom a celému vedeniu Bory za podporu a dôveru vo mňa za uplynulých päť sezón. Dosiahli sme spolu mnoho. Stal som sa ako prvý cyklista trojnásobným majstrom sveta v sérii. Vyhral som Paríž-Roubaix a zaznamenal sté profesionálne víťazstvo v drese Bory. Taktiež som získal rekordný siedmy zelený dres na Tour de France a môj prvý cyklámenový dres na Giro d’Italia. Po dlhej diskusii s vedením sme dospeli k vzájomnej dohode, že bude najlepšie, aby sa kruh uzavrel a ja by som mal otvoriť novú kapitolu. Zmena je súčasť života a prispieva k rastu. Som presvedčený, že Bora bude aj naďalej úspešná. Prajem im všetko dobré v nadchádzajúcej sezóne,“ dodal 31-ročný Žilinčan.

V prvom rade sa chcem povedať, že obaja jazdci (Peter a Juraj) sú dôležitou súčasťou nášho tímu a za posledné roky sme mohli spoločne osláviť množstvo úspechov. Som za to vďačný. Existujú rôzne dôvody, prečo sa teraz lúčime. Čo sa týka Petra, rokovali sme do poslednej chvíle. Samozrejme, že nemôžem zverejniť detaily, ale obe strany pracovali na riešeniach a chceli sme pokračovať spolu. No posunuli sme sa ako tím a chceme pokračovať v tomto procese. Už sme spravili niektoré strategické rozhodnutia a Peter sa nakoniec rozhodol, že má inú možnosť, ktorá viac ladí s jeho ideami. Plne to rešpektujem. Je to však veľká škoda, pretože Peter je súčasťou nášho úspešného príbehu a významne prispel k nášmu rozvoju,“ povedal manažér tímu Bora Ralph Denk.

Slovenský cyklista Peter Sagan. FOTO TASR / AP

Spolu so Saganom príde do tímu aj jeho sponzor a výrobca bicyklov Specialized. K Total Energies by sa mali presunúť aj Saganovi dlhoroční spolujazdci Maciej Bodnar a Daniel Oss, športový riaditeľ Ján Valach, masér Maroš Hlad, mechanici, fyzioterapeut, tlačový hovorca a hospitality manažér. Práve tieto podmienky pri prestupe štipľavo okomentoval legendárny Lance Armstrong, ktorému sa podobné správanie zdá komické a nepochopiteľné. “To vážne? Ja som takého nemal a nechce si so sebou vziať aj tenisového trénera, nebodaj správcu trávnatých dvorcov?“ spýtal sa Armstrong.

Manažér tímu Jean-René Bernaudeau sa už dlhšie usiloval získať veľké meno. Snažil sa o úradujúceho majstra sveta Juliana Alaphilippea, no neúspešne. Bora navyše oznámila, že okrem Saganovcov a Bašku opúšťa po sezóne tím aj dvadsaťsedemročný nemecký šprintér Pascal Ackermann, Maciej Bodnar, Daniel Oss, Rudiger Selig, Andreas Schillinger a Michael Schwarzmann.