Saganova éra sa končí. Na Tour už budú dominovať iní

Cyklisti počas etapy pretekov Tour de France 2021. Zdroj: TASR / AP

Víťazom Tour de France 2021 je Tadej Pogačar. Kým minulý rok bol jeho triumf zjavením, teraz iba demonštroval silu, veľkosť a kvality 22 ročného cyklistu. Tri etapové víťazstvá a najmä neuveriteľná dominancia rámovala Pogačarovu spanilú jazdu po francúzskych cestách.

Časovky, roviny, kopcovité či horské etapy – tam všade Pogačar likvidoval konkurenciu, nadeľoval súperom minúty a predvádzal totálnu cyklistiku. S úsmevom, bez zjavného extrémneho vyčerpania, keď aj v tých najťažších a najextrémnejších alpských alebo pyrenejských etapách dokonale takticky kontroloval dianie v pelotóne a správal sa ako ostrieľaný matador.

Pritom tohtoročná Tour bola najnáročnejšia za poslednú dekádu, čo na vlastnej koži pocítili viacerí elitní cyklisti, vrátane nášho Petra Sagana. Cyklisti mali v nohách 3441 kilometrov a nastúpali viac ako 50 tisíc metrov. Čo sú aj na podujatia Grand Tour nenormálne čísla. Do cieľa neprišli z rôznych dôvodov Primož Roglič, Steven Kruijswijk, Tony Martin, Arnaud Démare, Mathieu van de Poel, Vincenzo Nibali, Caleb Ewan alebo Simon Yates. Z 21 tímov iba päť malo v Paríži v kompletnú osemčlennú zostavu.

Víťaz cyklistických pretekov Tour de France 2021 Tadej Pogačar. Zdroj: TASR / AP

Za všetko hovoria časové odstupy v celkovom poradí. Veď druhý Rasmussen Vingegaard mal stratu 5 minút a 20 sekúnd, desiaty Rigoberto Uran 18 a pol minúty, dvadsiaty najlepší Baukke Mollema už mal viac ako hodinové manko a úplne posledný stoštyridsiaty druhý Tim Declerq už takmer päť hodín, čo je jedna etapa. To sú rozdiely, ktoré nemajú v histórii profesionálnej cyklistiky a Tour de France obdoby.

Pogačar tak opäť potvrdil, že si svoj päťmiliónový plat zaslúži do posledného centu a môže to byť on, kto by mohol prekonať päť celkových triumfov Bernarda Hinaluta, Jacquesa Anquetila, Miguela Induraina a Eddyho Merckxa. Dokonca aj sedem anulovaných víťazstiev Lancea Armstronga by nemuselo byť nereálnych. Arabskí majitelia tímu UAE Emirates majú totiž nevyčerpateľný zdroj peňazí nielen na udržanie si Pogačara, ale aj na ďalších elitných cyklistov.

Je obdivuhodné a neuveriteľné, čo Pogačar vo svojich 22 rokoch predvádza. Veď okrem žltého dresu získal aj bodkovaný pre najlepšieho vrchára a biely pre jazdca do 25 rokov. Dokonale si tak zopakoval rok 2020 a to v histórii Tour nedokázal žiadny iný cyklista.

Britský cyklista Mark Cavendish v zelenej prilbe a Tadej Pogačar. Zdroj: TASR / AP

Celkovo to bol na francúzskych cestách festival novej krvi, ktorej symbolom bol okrem Pogačara aj Wout van Aert. Belgický fenomén, ktorý demonštroval, že je v súčasnosti najuniverzálnejším cyklistom. Vyhral na Tour časovku, najťažšiu horskú etapu s cieľom na Mont Ventoux aj špurtérsku klasiku v Paríží na Champ-Elysées. On a van der Poel by mali byť najväčší vyzývatelia Pogačara v najbližších rokoch.

Iný príbeh napísal Mark Cavendish. Odpisovaný 36 ročný Brit vyrovnal nesmrteľný a pre mnohých neprekonateľný rekord Merckxa v počte etapových víťazstiev na Tour – obaja ich majú 34. Cavendish tak má motiváciu vrátiť sa na štart Starej dámy aj o rok, aj keď už plánoval ukončiť kariéru.

V pozadí všetkého tak bola pre cyklistický svet nepodstatná informácia o predčasnom odstúpení Petra Sagana, ktorý Tour nedokončil prvýkrát v kariére. No treba si priznať, že to nebola zo strany slovenského rekordéra v počte víťazstiev v bodovacej súťaži žiadna sláva. Aj keď vplyvom zranenia a pádu v tretej etape. Akoby už bolo cítiť, že jeho dni v Bore končia. Podpora a taktika tímu na špurtérskych prémiách aj v cieli bola slabá, Sagan si musel všetko strážiť, pripravovať a zrealizovať sám. Čo bolo sci-fi a utópia. Po Giro d´Italia absolvovať Tour bol síce odvážny, no ako sa ukázalo nedomyslený plán. Aj stavanie si vzdušných zámkov a posúvanie Sagana do pozície favorita bodovačky. Tá éra už skončila. Ak by totiž van Aert, Pogačar, van der Poel či Alaphillipe nemali zviazané ruky a iné úlohy pri podpore svojich tímových lídrov, bol by aj boj o zelený dres úplne o niečom inom. Snáď o rok v inom tíme, s inými jazdcami, podmienkami a prioritami bude mať Sagan inú pozíciu ako na Tour 2021. Bojovať iba o elitnú desiatku v etapách aj celkovej klasifikácii bodovacej súťaže totiž Sagan určite nechce.