Olympiáda v Tokiu nemá zmysel. Škoda, že hry sú iba z povinnosti

Olympijská vlajka v tenisovom centre Ariake v Tokiu. FOTO TASR/AP

V piatok 23. júla je v Tokiu na programe otvárací ceremoniál letných olympijských hier, ktoré boli pre pandémiu koronavírusu odložené o rok. Ale pochybnosti o tom, či sa vôbec mali konať, stále zostávajú.

Dokonca hlasy za ich zrušenie sú stále silnejšie, agresívnejšie, ale najmä pochopiteľné. Situácia v Japonsku, no najmä v jeho hlavnom meste, je totiž veľmi zlá. Počet pozitívnych prípadov pribúda, v Tokiu je vyhlásený núdzový stav a olympiáda má všetko, len nie podporu obyvateľov najväčšej svetovej mestskej aglomerácie. Nič totiž v Tokiu nie je normálne. Testovanie od rána do večera, život v totálnej izolácii a bublinách, športoviská bez divákov, všade non-stop extrémne obmedzenia, bezpečnostné pravidlá, aké nemajú ani v biologických laboratóriách.

Je úplne zreteľné a jasné, že hry sa konajú iba preto, že je to jeden veľký biznis. Veď už odklad olympiády o jeden rok spôsobil jej organizátorom stratu 6 miliárd dolárov. Bez účasti divákov na tribúnach, bez prítomnosti zahraničných turistov bude však táto strata ešte väčšia. Ak by tu nebol tlak sponzorov a televíznych spoločností na Medzinárodný olympijsky výbor, potom by sa hry v Tokiu určite neuskutočnili. Tých zákazov je totiž toľko, že aj väzenský režim je oproti pravidlám v Tokiu letný skautský tábor.

V olympijskej dedine v Tokiu zaznamenali prvý prípad koronavírusu. Platia tu mimoriadne bezpečnostné opatrenia. FOTO TASR/AP

Veď ani Japonci olympiáde neveria, a to sú kovaní optimisti od prírody. Veď podľa najnovšieho prieskumu až 68 percent neverí, že olympijské hry v Tokiu budú bezpečné a až 55 percent je proti ich konaniu. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo z olympiády vycúval najväčší japonský sponzor, ktorým bola automobilka Toyota. Tá sa už oficiálne dištancovala od konania hier a stiahla z obehu všetky svoje pripravené reklamy a zástupcovia koncernu nebudú ani na otváracom ceremoniáli. Podľa Generálneho riaditeľa Toyoty Akia Tojodu olympiáda v Tokiu stratila svoj pôvodný zmysel.

To platí aj po športovej stránke, keďže kvalifikačné procesy, príprava, tréningy boli neférové, neobjektívne a mimoriadne diskutabilné. Aj preto nebudú v Tokiu tí najlepší z najlepších. Či už v kolektívnych športoch alebo aj v individuálnych. Príkladom je futbal, basketbal, tenis alebo golf. Plus v Tokiu platia extrémne pravidlá v prípadoch, ak bude športovec pozitívny a musí ísť do karantény. Nik totiž netuší, čo sa stane, ak v olympijskej dedine alebo niekde inde bude takýchto prípadov viac.

To sú všetko mínusové body, ktoré olympiádu degradujú a iba podporujú opodstatnenosť zrušenia hier. V každom prípade, olympiáda v Tokiu zatiaľ bude, ale je dosť možné, že ak sa situácia vo svete nezmení, v podobnom štýle ju uvidíme naposledy. Usporiadať hry v podobnom megalomanskom duchu, na jednom mieste, s účasťou desaťtisíc športovcov, pritom bez divákov a v policajnom režime, bude totiž nereálne a nemožné.