Slováci na úvod olympiády sklamali. Od medailí mali poriadne ďaleko

FOTO TASR/AP

Tokio má za sebou prvý oficiálny súťažný deň a na olympiáde sa rozdávali prvé sady medailí. V hre boli aj Slováci, ale nič vážnejšieho sme sa z ich strany nedočkali. Práve naopak, sklamania prevažovali nad pozitívami a radosťami.

Slovenský stolnotenisový pár Barbora Balážová, Ľubomír Pištej skončil svoju púť v olympijskom mixe už hneď v úvodnom osemfinálovom dueli, keď prehral s Rumunmi Bernadette Szőcsovou a Ovidiom Ionescom 1:4 na sety. Strieborní z júnových Majstrovstiev Európy a piati nasadení mali veľké plány a ambície, no všetko ostalo iba v rovine „keby bolo keby“. „Mali sme trochu smolu pri žrebe, ale dnes boli určite lepší. Čakal som vyrovnaný zápas 50 na 50, no dnes nás, bohužiaľ, takticky prevýšili. Čo sa dá robiť,“ povzdychol si Pištej. 

Tridsaťsedemročný stolný tenista cestoval do Tokia so zraneným kolenom, ale na hendikep sa nevyhováral. „Úplne bez obmedzení, hral som normálne svoj štandard. Možno aj lepší priemer. Koleno absolútne neovplyvnilo zápas,“ uviedol Pištej. „Posledné turnaje sme hrali veľmi dobre. Ja som hrala v mixe uplynulé podujatia vynikajúco, čiže ma to strašne mrzí, pretože z mojej strany to bol dnes podpriemerný výkon. Nesadol mi, v prvom sete zavážila nervozita, síce to opadlo, no strašne ťažko sa mi chytalo. Pritom som celý zápas myslela pozitívne, ale absolútne som sa do toho nevedela dostať,” dodala Balážová.

FOTO TASR/AP

Na stolnotenisové sklamanie nadviazal v Tokiu športový strelec Juraj Tužinský, ktorý sa nedostal do finále vo vzduchovej pištoli na 10 m. V kvalifikácii obsadil až 27. miesto. Tridsaťšesťročný Tužinský štartoval pod piatimi kruhmi tretíkrát a úradujúci majster Európy vo vzduchovej pištoli nenadviazal na štvrté miesto v rovnakej disciplíne z predchádzajúcej olympiády v Riu de Janeiro. „Štart bol dobrý, ale potom to išlo dolu. Pokúšal som sa vymyslieť niečo, aby mi padali desiatky, ale nedokázal som to. Bol som bezmocný, už dlho som nemal takýto pocit. Bolo to o jednej vlne, ktorá ma ťahala do priepasti. Čakal som, že aspoň pár rán dám dobrých, na poslednej položke mi vyšli dve-tri rany, ale s tým sa už nedalo nič robiť. Som pripravený perfektne, viem, že to viem strieľať, ale dnes jednoducho niečo viselo vo vzduchu, alebo sa o chvíľu zrazia nejaké planéty. Neviem fakt,“ povedal po pretekoch Tužinský.

Wout van Aert, Richard Carapaz, Tadej Pogačar. FOTO TASR/AP

Prvým vrcholom olympiády v Tokiu boli cyklistické individuálne preteky na 234 kilometrov, kde sa predstavilo to najlepšie, čo momentálne jazdí na ceste. Z elity chýbali iba zranený Peter Sagan a Mathieu van der Poel, ktorý dal prednosť horskej cyklistike.