Uznávaný šéfkuchár varí pre utečencov na hranici teplé jedlá. Vraví, že je to preňho poslanie

Ľudia sú premrznutí, teplé jedlo ich poteší. Zdroj FOTO: Archív LK

Húfy utečencov z Ukrajiny, ktorú zmietajú boje a bombardovanie, čaká na slovenskej strane hranice množstvo dobrovoľníkov. Tí sem prichádzajú z celého Slovenska. Aby sa ľudia utekajúci pred vojnou zohriali pri teplom čaji a polievke, nakoľko teploty sa v noci pohybujú pod nulou, kuchári na mieste rozložili hrnce a pustili sa do roboty!

Jedla varia viac, aby sa ušlo pre všetkých hladných – utečencov aj dobrovoľníkov. Zdroj FOTO: Archív LK

Piecky, drevo, obrovské hrnce, kopa naostrených nožov a vône jedál šíriace sa okolím. Tie aspoň trochu pomáhajú ľuďom utekajúcim pred krutosťou vojny zabudnúť na to, čo sa deje o niekoľko kilometrov ďalej. Nikto by si nepomyslel, že sa v 21. storočí budú na štátnej hranici zvŕtať kuchári a pod holým nebom nezištne variť pre ľudí utekajúcich pred vojnou. Jedným z tých, ktorí pripravujú jedlá pre utečencov, je dokonca uznávaný slovenský šéfkuchár Ján Duda.

Ľudia na hranici sú hladní, teplé jedlo ich veľmi poteší. Zdroj FOTO: Archív LK

„My máme na Slovensku organizáciu Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc. Ja zastupujem aj OZ Euro-Toques v rámci gastronómie. Je to naším poslaním, že vždy, keď sa udeje nepríjemná udalosť, tak sa dáme ako partia kamarátov, dobrých kuchárov, dokopy a bez rozmýšľania ideme. Teraz bol nápor, tak nás ľudia vyjedli, ale inak máme šošovicovú polievku so zeleninou a párkom. Ďalšie v ponuke (my s kolegom Majom sme to nazvali pracovne „švej žužu“) bolo trochu fejkové Chilli con carne, mali sme k tomu prílohy halušky a ryžu – to si myslím, že dnes išlo najviac. A veľký dopyt je po vegetariánskych jedlách. A asi najväčší dopyt je po zeleninovom ragú,“ upresňuje prezident Euro-Toques Ján Duda.

Šéfkuchár Ján Duda (vľavo) a jeho kolega Majo (v strede) prišli zo západného Slovenska, aby pre ľudí na slovensko-ukrajinskej hranici pripravovali čerstvé jedlo. Zdroj FOTO: Archív LK

Hneď v susednom stánku varia indické špeciality zase dobrovoľníci z Prahy. S partiou, ktorá v Čechách prevádzkuje reštauráciu, prišiel aj praktický lekár. „Máme tu ryžu, šošovicu, rýchle občerstvenie, džúsy, vodu, robíme teplý čaj. Pripravujeme tiež indické jedlo idli. Je to ako knedľa, varené na pare a robí sa zo šošovice a ryžovej múky. K tomu sa podáva ako omáčka dusená zelenina so šošovicou,“ optimisticky nás zasväcuje do ich kuchyne Sumit Malhotra, indický kuchár. Pri ňom stojí doktor Scharma, ktorý sem prišiel tiež pomáhať – kamarátom s varením a zraneným ako lekár. „Chceme to robiť spoločne, máme jedlo, ale aj lieky na prvú pomoc, post traumatický šok a iné. Ak by ktokoľvek niečo potreboval, sme tu,“ dodal doktor Scharma.

Praktický lekár prišiel variť aj podávať prvú pomoc. Zdroj FOTO: Archív LK

Na otázku, aké majú pocity z miesta, kde sa nachádzajú a kde varia pre utečencov, odpovedali obe kuchyne, slovenská aj indická, zhodne: „Čo sa týka organizácie, tak sú to zmiešané pocity, čo sa týka ľudí, tak veľmi dobré. Lebo ak vidíte, že za obyčajnú šošovicovú polievku človek poďakuje a dieťa je z toho prekvapené a rado, nič nepoteší kuchára viac.

Videoreportáž si môžete pozrieť tu: https://www.facebook.com/koco.lukas/videos/635608427515461