Sladené nápoje, tavený syr aj nanuky. Najväčšia štúdia dokazuje, že ultraspracované potraviny sú pre človeka veľkou hrozbou 

Do vysokospracovaných potravín patria aj nanuky. Zdroj FOTO: pixabay

Priemyselne vysoko spracované potraviny sú podľa najnovšej štúdie hotový jed pre ľudský organizmus. Ich príprava zahŕňa celý rad chemických úprav, behom ktorých sa do potravín pridávajú aditíva, bielidlá, farbivá a iné. O aké potraviny ide? Mnohé z nich majú Slováci denne na tanieri a vôbec netušia, že sú pre nich vážnou hrozbou.

Na štúdiu publikovanú v magazíne The Lancet upozornil idnes.cz. Jej autori hneď v úvode upozorňujú, že ultraspracované potraviny vytláčajú z jedálničkov tie nespracované, ktoré sú zdraviu prospešné. Čo vlastne znamená, že sú potraviny ultraspracované? Ultraspracované potraviny sa vyznačujú tým, že prešli mnohými stupňami priemyselného spracovania. Obsahujú prísady, ktoré by ste pri domácom varení do jedla nepridávali, napríklad rôzne chemikálie, farbivá, sladidlá či konzervačné látky. Nájdete ich dnes už naozaj v širokom spektre pokrmov, ktoré kupujete, napríklad aj v niektorých pekárenských výrobkoch, zvyčajne však v sladených nápojoch, mrazenej pizzi, instantných polievkach, čipsoch a áno, tiež v rýchlom občerstvení.

Zarážajúce je, že práve táto výrazne škodlivá strava dnes vo vysokopríjmových krajinách tvorí neuveriteľných 25 až 60 % jedálničkov ľudí, pritom súvislosť týchto potravín a jedál so vznikom chronických ochorení a rizikom úmrtia už doteraz potvrdilo aj niekoľko menších výskumov. Tie napríklad poukazovali aj na to, že tieto potraviny spôsobujú vážne zmeny v mozgu a tiež priberanie až obezitu. Najnovšia publikovaná štúdia však nesie prívlastok jednoznačne najväčšia. Podieľalo sa na nej 46 odborníkov, ktorí skúmali jedálničky takmer pol milióna mužov a žien, ktorým v pravidelných intervaloch (každé 3-4 roky) kontrolovali ich komplexný zdravotný stav. Sledovaní boli po priemernú dobu 16 rokov. Dôležité je, že nikto zo skúmanej vzorky pol milióna ľudí na začiatku výskumu netrpel žiadnym chronickým ochorením, onkologickým ochorením, srdcovými ochoreniami, cukrovkou a neprekonal mŕtvicu ani infarkt.

Epidemiologička a odborníčka na verejné zdravie a výživu Eliška Selingerová na margo štúdie povedala: „Informácie o strave ľudí, ktorých sledovala, zbierala niekoľko rokov pred samotným ochorením či úmrtím. Bolo teda jasné, že človek najprv jedol ultraspracované potraviny a až následne na to ochorel alebo zomrel. Práve tie potraviny sú teda pravdepodobnou príčinou.“ 

Potraviny sa podľa spracovania delia do štyroch skupín:

1. skupina NOVA 1: tvoria ju surové, čerstvé a minimálne spracované potraviny – ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny, vajcia, mäso. Čo sa týka spracovania, patria sem sušenie, chladenie, mrazenie, pasterizácia.

Potraviny z prvej skupiny sú pre človeka prospešné a nezávadné. Tvoria ju čerstvé a minimálne spracované produkty. Zdroj FOTO: pixabay

2. skupina NOVA 2: patria sem med, soľ, cukor, rastlinné oleje a živočíšne tuky, ale aj trvanlivé produkty, ktoré vznikli sušením, mletím, lisovaním a používame ich k výrobe čerstvých jedál zo surovín prvej kategórie.

3. skupina NOVA 3: ide o potraviny, u ktorých dochádza už k výraznejšej úprave, napríklad konzervovaním, udením, fermentáciou, varením. Sem patria syry, veľkovýrobou vyrábaný chlieb, konzervovaná alebo naložená zelenina, pivo a víno.

4. skupina NOVA 4: sem patria vysoko spracované alebo priemyselne ultraspracované potraviny. Ku ich príprave sú potrebné chemické zásahy, modifikácie, zložité procesy, ako sú hydrogenácia, hydrolýza, extrúzia a tvarovanie. Behom týchto procesov sa do základných potravín pridávajú aditíva, bielidlá, farbivá, stabilizátory, zvýrazňovače chuti spevňujúce látky a iné.

Medzi škodliviny patria aj rôzne sladené nápoje. Zdroj FOTO: pixabay

Štúdia poukazuje na to, že v 4. skupine ide jdnoznačne o skupinu potravín a jedál, ktorá páchajú rozsiahle škody na ľudskom zdraví. Ktoré jedlá vlastne nájdeme v tejto skupine? Patria sem hotové mrazené jedlá, sladené nápoje, balené sladkosti, slané pochutiny, instantné polievky, údeniny, tavený syr aj obľúbené nanuky, ale aj liehoviny.

Podľa vedkyne Elišky Selingerovej je jednoduchým vodítkom pre konzumenta pohľad na obal výrobku. „Tie priemyselne vysoko spracované, zo skupiny NOVA 4, obsahujú suroviny, ktoré obvykle nemáme doma v kuchyni, emulgátory, glukózovo-fruktózové sirupy, farbivá či konzervanty. Podozrenie je na mieste, ak je v zložení potraviny týchto zložiek viac ako päť, to je, samozrejme, zjednodušená pomôcka,“ dodáva.