Lokše, šišky aj zemiakové placky. Pozrite sa, čo chutí cudzincom na Slovensku najviac

Guláš. Zdroj FOTO: pixabay

Koncom októbra aktualizoval obľúbený kulinársky portál Taste Atlas rebríček tradičných slovenských jedál, ktoré u nás turistom najviac chutia. Čo sa dostalo do prvej desiatky a ako skončilo práve vaše obľúbené jedlo, ktoré vám mama alebo babka radi uvaria, keď ich prídete navštíviť?

V rebríčku Top 42 slovenských jedál sa pravidelne objavujú tradičné a ikonické pochúťky. Aj keď sa presné poradie a bodovanie môže časom mierne meniť na základe nových hodnotení, niektoré jedlá si držia svoje popredné pozície.

Ako dopadol rebríček TOP 10?

1. Prvé miesto patrí ovčiemu salašníckemu údenému syru. Tento syr sa často umiestňuje na čele rebríčka gastroportálu, je zrejmé, že slovenské syry turistom mimoriadne chutia. Ide pritom o mäkký syr, tradične ručne vyrábaný z nepasterizovaného ovčieho mlieka a údený nad tvrdým drevom, čo mu dodáva charakteristickú chuť a vzhľad. Údenie nebolo pôvodne len pre chuť, ale malo čisto praktický význam: predĺženie trvanlivosti. Údením nad tvrdým drevom sa syr zakonzervoval, aby sa mohol konzumovať aj v zime, keď ovce nedojili a syr sa nevyrábal.

2. Na druhom mieste sa umiestnili asi najtypickejšie bryndzové halušky. Ide o slovenské národné jedlo, ktoré sa v rebríčkoch umiestňuje takmer vždy na samom vrchole. Sú to jemné zemiakové halušky zmiešané s bryndzou a posypané opraženou slaninkou. Vedeli ste, že prvá „bryndziareň“ na Slovensku vznikla v 18. storočí vo Zvolene? Práve tam sa zaviedla technológia miešania a mletia vyzretého ovčieho hrudkového syra s prídavkom soľného roztoku, čo vytvorilo charakteristickú, silnú, zrejúcu chuť a jemnú konzistenciu.

Zemiakové placky. Zdroj FOTO: pixabay

3. Haruľa alebo aj zemiakové placky sa v rebríčku umiestnili na treťom mieste. Ide o rustikálne a chrumkavé jedlo z nastrúhaných zemiakov, múky, vajec a korenia, ktoré sa vypráža na oleji. V rôznych gastro rebríčkoch získavajú tradične veľmi vysoké hodnotenia.

4. Lokše

5. Šišky

6. Halušky

7. Kapustnica

Tradičné lokše sa vynikajúco hodia napríklad ku husacine. Zdroj FOTO: pixabay

8. Oštiepok

9. Parenica

10. Guláš