Platová recesia v športe? Kdeže, v NBA sa podpisujú stomiliónové zmluvy

Zdroj: TASR/AP

Ak si myslíte, že v súčasnom športe je recesia, kluby šetria ako divé a šialená ruleta miliónových súm sa zastavila, tak potom basketbalová NBA má svoj vlastný život a režim. Tu je totiž presný opak všetkých prognóz, analýz a uťahovania opaskov.

Počas leta sa do pohybu dostala lavína mega prestupov a podpisovania luxusných a lukratívnych kontraktov. Stovky miliónov dolárov sa rozhadzovali na všetky strany a kluby sa predbiehali, kto ponúkne lepšiu a exkluzívnejšiu zmluvu. To však asi najlepší hráč súčasnosti LeBron James nebol v ponukovom liste, keďže už má v LA Lakers podpísanú dlhodobú zmluvu.

FOTO TASR/AP

Jeho mestský rival však bol v tranze, veď svojmu kľúčovému hráčovi Kawhimu Leonardovi ponúkol štvorročnú zmluvu v hodnote 176,3 milióna dolárov. „Zdieľame viaceré spoločné ciele, vrátane snahy vybudovať dlhodobé partnerstvo. Táto dohoda je ďalším dôležitým momentom pre náš klub. Deklaruje snahu vybudovať organizáciu s majstrovskými ambíciami, v ktorej hráči nájdu úspech a zadosťučinenie, ktoré očakávajú,“ vyhlásil prezident basketbalových operácií tímu Lawrence Frank. Ale to sú stále iba drobné, teraz nás čakajú súboje ťažkej hmotnostnej kategórie. Stephen Curry sa upísal na ďalšie štyri roky Golden State. Odmena bola kráľovská, 215 miliónov dolárov. Kevin Durant povedal ďalšie áno Brooklynu Nets a za štyri roky ho poteší 198 miliónov dolárov.

FOTO TASR/AP

Ale kto je na Olympe platovej hitparády NBA? Nuž aktuálny víťaz ligy Janis Adetokunbo z Milwaukee Bucks. Jeho kontrakt je rovnako šialený, ako jeho výkony v play-off. Majitelia klubu si ho cenia na 228,2 miliónov dolárov počas piatich rokov. „Toto je môj domov, moje mesto. Je požehnaním, že môžem byť ďalších päť rokov súčasťou Milwaukee Bucks. Tak nech tie roky stoja za to, ideme ďalej,“ povedal pred fanúšikmi Adetokunbo.

Na záver možno zopár „chudobných príbuzných“. Chicago Bulls dotiahol príchod hviezdneho rozohrávača DeMara DeRozana zo San Antonia. Jeho nová zmluva má hodnotu 85 miliónov dolárov a platiť bude tri roky. Cleveland Cavaliers si na päť rokov poistil 23-ročného pivota Jarretta Allena za 100 miliónov dolárov. Chris Paul to nebude mať horšie vo Phoenixe Suns. Štyri roky mu bude účtovník posielať na bankové konto 120 miliónov dolárov.