Cyklistická fantázia! Peter Sagan a Chris Froome budú štartovať na pretekoch Okolo Slovenska

Slovenský cyklista Peter Sagan. Zdroj: TASR / AP

Cyklistické preteky Okolo Slovenska (15.–19. septembra) sa prvý raz uskutočnia aj za účasti trojnásobného majstra sveta Petra Sagana. Na 65. ročníku podujatia by nemal chýbať ani štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome z Veľkej Británie.

„Bora-hansgrohe plní sľuby. Ich výsledkom je, že najúspešnejší cestný cyklista v histórii Peter Sagan bude štartovať na Okolo Slovenska. Spolu s ním tím Bora-hansgrohe nominoval aj ďalších Slovákov Juraja Sagana a Erika Bašku, osvedčených spolujazdcov Poliaka Macieja Bodnara a Taliana Daniela Ossa, ktorý spolu so Saganom odchádzajú po skončení sezóny z Bory do Total Energies. Zvyšok tímu dopĺňajú Dán Frederik Wandahl a Rakúšan Patrick Gamper,“ informoval športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič.
Trojnásobný majster sveta a sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France Peter Sagan bude na slovenských cestách štartovať v rámci prípravy na nadchádzajúce MS v Belgicku.

Slovenský cyklista Peter Sagan. FOTO TASR / AP

V pelotóne bude mať štartové číslo 11. Jednotka je rezervované pre obhajcu vlaňajšieho prvenstva Jannicka Steimleho (Deceuninck – Quick-Step). Oficiálna štartová listina bude zverejnená 25. augusta, keď je určený posledný termín pre celé súpisky. Účasť prisľúbilo sedem tímov najvyššej kategórie World Tour: Bora-hansgrohe (Nem.), Deceuninck – Quick-Step (Belg.), Team DSM (Nem.), Astana Premier Tech (Kaz.), Teram BikeExchange (Aust.), Qhubeka – Assos (JAR), Israel Star Up Nation (Izr.). Popri Saganovi sa diváci môžu tešiť aj na ďalšie hviezdy svetovej cyklistiky. V tíme Israel Star Up Nation sa predstaví štvornásobný víťaz Tour de France (2013, 2015, 2016, 2017) Brit Christopher Froome.

Zdroj: TASR / AP

Premiéru na Okolo Slovenska bude mať Astana Premier Tech s tímovou jednotkou Alexejom Lucenkom. Qhubeka – Assos má v zostave aktuálneho majstra Európy 2020 Giacoma Nizzola, Team DSM druhého muža z Giro d´Italia 2020 Jai Hindleyho. Na programe je prológ a štyri etapy, ktoré prevedú cyklistov od východu krajiny až po západ. Odštartuje sa v Košiciach a potom cez Spišské Podhradie, Dolný Kubín, Považskú Bystricu, Trenčianske Teplice vyvrcholí podujatie v Trnave. Počas piatich dní cyklisti prejdú celkovo 692 kilometrov a zabojujú o dvanásť rýchlostných a pätnásť vrchárskych prémií.

Slovenský cyklista Peter Sagan. FOTO TASR / AP

Okrem najvzácnejšieho žltého dresu si pretekári rozdelia ďalšie tri dresy. Zelený v bodovacej súťaži, bielo-červeno bodkovaný pre najlepšieho vrchára a biely v súťaži cyklistov do 23 rokov. Na cyklistov čaká 15 vrchárskych a 12 rýchlostných prémií. „Snažil som sa ušiť celý ročník na Petra Sagana. Poznáme jeho prednosti. Aj preto v etape, ktorá prechádza cez Vysoké Tatry, je vypísaná iba jedna horská prémia I. kategórie,“ uviedol autor trate Stanislav Holec. Tridsaťjedenročný Sagan podpísal začiatkom augusta zmluvu na dva roky s francúzskym tímom TotalEnergies. Prebiehajúcu sezónu dokončí ešte v Bora-Hansgrohe, k novému tímu sa pripojí po tomto ročníku. Jeho nový zamestnávateľ si od neho sľubuje, že mu pomôže posunúť sa z kategórie UCI ProTour na vyššiu úroveň.