Pištolník Pete má 50! Jeden z najlepších tenistov histórie oslavuje v tichosti a doma

Legendárny americký tenista Pete Sampras. Zdroj: TASR/AP

Velikán tenisovej histórie Pete Sampras sa vo štvrtok 12. augusta dožíva 50 rokov. Američan dominoval na kurtoch v deväťdesiatych rokoch minulého storočia s úctyhodnou bilanciou 762 víťazstiev a 222 prehier.

Štrnásťnásobný grandslamový víťaz je od roku 2007 členom Medzinárodnej tenisovej siene slávy. Sampras sa narodil 12. augusta 1971 vo Washingtone gréckym prisťahovalcom. Tenisu sa začal venovať od siedmich rokov, keď sa rodina presťahovala v roku 1978 do Kalifornie. Do sveta profesionálneho tenisu vstúpil o desať rokov neskôr v roku 1988. V roku 1990 si na dvorcoch vo Flushing Meadows pripísal na svoje konto prvý veľký triumf. Sampras vyhral grandslamový turnaj US Open a vo veku 19 rokov a 28 dní sa stal najmladším víťazom mužskej dvojhry v histórii podujatia. Tak odštartoval svoju veľkú tenisovú kariéru.

Legendárny americký tenista Pete Sampras. FOTO TASR/AP

Počas nej sa spoliehal na bleskurýchle podanie s rýchlosťou viac ako 200 km/h. Aj preto mu prischla prezývka „Pistol Pete“, mal výborný forhend a výnimočné pokrytie kurtu. Celkovo vyhral 64 turnajov a na prémiách zarobil viac ako 43 miliónov dolárov. Vo dvojhre vybojoval Sampras 14 grandslamových titulov, z toho päť na US Open, sedem vo Wimbledone a dva na Australian Open. Z turnajov veľkej štvorky mu chýba jediný titul – z Roland Garros.

Na parížskej antuke sa dostal najďalej v roku 1996, keď v semifinále podľahol neskoršiemu víťazovi – Rusovi Jevgenijovi Kafeľnikovovi. Posledný grandslamový triumf dosiahol v roku 2002 na US Open vo veku 31 rokov. O rok neskôr sa rozlúčil s kariérou. „Dnes tu stojím poslednýkrát. Je ťažké povedať zbohom, ale viem, že už nastal ten čas,“ povedal Sampras 25. augusta 2003 v New Yorku počas otváracieho ceremoniálu US Open. Po slovách vtedy 32-ročného tenistu nasledovali vo Flushing Meadows dlhé ovácie.

Legendárny americký tenista Pete Sampras. FOTO TASR/AP

Sampras strávil na čele rebríčka ATP dovedna 286 týždňov, tento rekord prekonal s 310 týždňami až Švajčiar Roger Federer a v marci 2021 ho ešte vylepšil Srb Novak Djokovič. Po skončení aktívnej kariéry predviedol svoje umenie aj v Bratislave. Koncom novembra 2008 nastúpil v rámci I. ročníka Tennis Classic v exhibičnom zápase proti Dominikovi Hrbatému, ktorého zdolal 6:3, 7:5. V profesionálnom súboji sa stretli obaja hráči trikrát. Dva razy bol úspešný Američan, ale raz Hrbatému podľahol – v roku 2000 v rámci Svetového pohára družstiev v Düsseldorfe zvíťazil slovenský tenista 0:6, 6:4, 6:4.

Po odchode z vrcholovej scény sa Pete Sampras venuje rodine, golfu a charite. V roku 2000 sa oženil s herečkou, speváčkou a modelkou Bridgette Wilsonovou. O dva roky sa im narodil syn Christian Charles a v júli 2005 druhý syn Ryan Nikolaos.