Na kurtoch ich už možno spolu neuvidíme. Tenisoví titáni sa chystajú do dôchodku

Zdroj: TASR / AP

Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič. Trojica športových titánov, ktorá posledné dve dekády dominovala svetovému tenisu. Žiadni iní hráči neboli na kurte tak rozdielni ako práve značka FND. Už len čísla, ktoré ich symbolizujú, sú ako z inej galaxie.

Spolu vyhrali 60 grandslamových titulov, a aby nebolo nikomu ľúto, tak zhodne každý po 20. Turnajových prvenstiev majú viac ako všetci ostatní hráči vo svetovom rebríčku dokopy. Federer 103, Nadal 88 a Djokovič 85.

Na čele svetového rebríčka bol švajčiarsky terminátor 310, španielsky toreádor 209 a srbský bohatier 334 týždňov. Nuž a z ich príjmov (a to iba z tenisu) sa vám zatočí hlava. Federer dostal šeky na takmer 131 miliónov, Nadal na 125 miliónov a Djokovič na 152 miliónov dolárov.

Zdroj: TASR / AP

Keď si tie čísla a štatistiky ešte raz prečítajte, tak pochopíte, čo v tenise dokázali. Teraz sa však zdá, že súmrak tenisových bohov si pomaly sadol aj na ich rakety. Prečo by aj nie, keď Federer má 40, Nadal 35 a Djokovič 34 rokov. Ich dlhovekosť, mentálna, fyzická aj kvalitatívna je na kurtoch stále neskutočná, no pred blížiacim sa US open v New Yorku, ale aj do ďalších sezón, limitná.

Federer je po tretej operácii kolena na niekoľko mesiacov mimo hry, Nadal pre problémy s chodidlom odohral od júnového Roland Garros iba dva zápasy a je veľmi otázne, či do USA vôbec pôjde. Djokovič vyhral síce tri úvodné grandslamy, ale na olympiáde v Tokiu sa totálne vyšťavil, energeticky vyprázdnil fyzicky aj duševne, a to nie je tá správna pozícia pred betónovým peklom na dvorcoch vo Flushing Meadow.

Zdroj: TASR / AP

„Potrebujem trochu viac času na oddych. Sústredím sa na US Open a chcem stráviť viac času s rodinou,“ povedal Djokovič pred turnajmi v USA. Odchod veľkej tenisovej trojky do športového dôchodku sa pomaly, ale isto blíži. Otázkou je, kedy to bude. Federer vydrží ešte tak sezónu, možno do Wimbledonu 2022. Nadal možno dve a iba Djokovič môže mať ambície hrať do štyridsiatky. Plánuje aj olympiádu v Paríži 2024. Aj keď ako sám povedal, vtedy už bude chytať ryby a chodiť s deťmi na výlety.

„Mám 40 rokov a som stále aktívny. Kto by tomu veril? Ja určite nie. Som úplne zladený sám so sebou a som si istý, že je tu ešte veľa skvelých vecí, ktoré ešte len prídu. Je ťažké vyrovnať sa s neistotou. Predtým to bolo iné. Otázky boli jednoduché: aké je moje miesto v rebríčku? Aký bude môj ďalší turnaj? Dnes je to už ťažšie. Záleží od toho, ako sa cítim, kedy začnem znova trénovať. Hovorím si neustále, aké sú moje ciele? Ako to všetko zladiť s rodinou? Čo hovorí zvyšok tímu? Je to naozaj úplne iné ako pred 10 rokmi,“ povedal Federer.

Zdroj: TASR / AP

Svet si tak musí pomaly zvykať, že svätá trojica Federer-Nadal-Djokovič nie je večná a ich kariéra nekonečná. Stretnúť ich ešte aspoň raz všetkých troch spolu na jednom turnaji bude preto výnimočná a neopakovateľná udalosť. Či sa tak vôbec stane a kde, to je pre športových fanúšikov inšpiratívnou výzvou. Tenisový „Dream Team“ už totiž veľa podobných šancí mať nebude.