Olympiáda v Tokiu bola veľká skúsenosť, ale podmienky v Japonsku boli extrémne

Ilustračná snímka. FOTO TASR / AP

Okrem klasických športov, ako sú vodný slalom, atletika alebo strelectvo, ktoré Slovensko obsadzuje na každej olympiáde, sme mali pod piatimi kruhmi v Tokiu zastúpenie aj v bedmintone a stolnom tenise. Nie sú to síce preferované šport u nás, ale majú svoju popularitu. Žiadne zázraky sa síce nedali očakávať, ale už účasť v Tokiu bola pre Martinu Repiskú zážitkom a veľkou skúsenosťou.

Repiská vo svojej skupine raz vyhrala a raz prehrala a olympijský turnaj sa pre ňu skončil. Stala sa tak pri svojom debute na OH prvou Slovenkou, ktorá na olympiáde dokázala zvíťaziť. Slovensko reprezentovali v bedmintone doposiaľ len dve hráčky. Ani Eve Sládekovej (Peking 2008), ani Monike Fašungovej (Londýn 2012) sa nepodarilo vyhrať ani jeden zápas.

S hráčkami zo svetovej špičky často nehrávam, ani s nimi netrénujem. Je to iný level bedmintonu. Keď človek nastúpi proti nim, musí sa prispôsobiť inej rýchlosti letu košíka, inému typu úderu i väčšej rozmanitosti v hre. V prvom momente je to v každom zápase proti elite šok,” zhodnotila turnaj dvadsaťpäťročná Slovenka. “Každý zápas na medzinárodnej scéne je iný. Toto bol jeden z tých mojich lepších na veľkých turnajoch. Olympijské hry mi dali veľmi veľa. Bola to úžasná skúsenosť, ktorú som predtým nemala. Motivujú ma ďalej na sebe pracovať. Bolo niečo úžasné hrať proti hráčkam svetovej úrovne v tejto krásnej hale. Veľa som sa naučila,“ dodala Repiská.
      

Slovenská reprezentantka v bedmintone Martina Repiská. FOTO TASR – Michal Svítok

Stolný tenis mal v Tokiu väčšie ambície ako bedminton, ale olympijské hry Slovákom nevyšli. Z trojice štartujúcich dokázal vyhrať len Jang Wang, ktorý skončil v 3. kole dvojhry. Viac sa čakalo od piateho nasadeného páru v mixe Barbora Balážová, Ľubomír Pištej, ale nepodarilo sa mu prejsť cez úvodné osemfinále. Balážová potom neuspela ani v 2. kole dvojhry. „Hodnotí sa to veľmi zle. Pre mňa je to prvá olympiáda vôbec, ako hráč som nikdy nebol a musím povedať, že bola taká smutná. Navyše aj bez divákov, keď tak v hľadisku boli len ďalší hráči a členovia tímov. Aj opatrenia sú veľmi striktné. Už sa aj tešíme domov,“ zhodnotil olympiádu reprezentačný tréner Jaromír Truksa. V Tokiu sme mali dokonca medailové plány – v zmiešanej štvorhre, v ktorej získali Balážová s Pištejom striebro na majstrovstvách Európy. No stopku im vystavili Rumuni.

Slovenskí stolnotenisoví reprezentanti Barbora Balážová a Ľubomír Pištej. FOTO TASR – Michal Svítok

Sekol nás žreb. Bol veľmi nepriaznivý a to ako keby nás trošku zabrzdilo a prekvapilo. Bolo nám z toho aj tak trochu smutno, pretože sme viac ako tri roky pracovali, aby sme mali čo najvyššie postavenie v rebríčku a ten žreb by sme tak vlastne eliminovali. Problém bol aj to, že Ľubo odtrénoval po ME len pár tréningov. Nechcem z toho robiť alibi, ale bola to realita. Tá práca vyšla akoby nazmar,“ uviedol Truksa. Balážová a Jang Wang sa ešte predstavili v dvojhre. Balážová však prehrala úplne jasne s Liou Ťüan 0:4 na sety. „Liou prešla do hlavnej súťaže z predkola. Ešte pred piatimi rokmi hrala čínsku Superligu, je to teda top trieda. Má svoj vek, je asi už vyslúžilá a do čínskej reprezentácie nepatrí, ale do svetovej špičky stále áno. Práve proti Baške ukázala, že je extra trieda. Keby hrala Barbora svoj najlepší pingpong, asi by to ani tak nestačilo,“ dodal Truksa. Wang aspoň raz vyhral, v prvom kole si bez problémov poradil s Austrálčanom Davidom Powellom 4:0, no v druhom nestačil na domáceho Kokiho Niwu.

Slovenský stolný tenista Jang Wang. FOTO TASR – Martin Baumann

Truksa si chce po olympiáde poriadne oddýchnuť. „Tak dlho, ako sa len bude dať. Aspoň z mojej trénerskej strany. Ani sa nepamätám, kedy som mal také voľno, že by som mohol ísť aj na dovolenku.“ Tá však nebude až taká dlhá, keďže najbližší turnaj čaká slovenský tím už od 15. do 20. augusta v Maďarsku. „Z ničoho nič sa objavil turnaj v Budapešti, nebolo to plánované. Prihlásil som tam hráčov, ak sa tam dostanú a budú všetci zdraví, absolvujeme ho. Na konci septembra nás čakajú ME družstiev, v novembri MS jednotlivcov v Houstone. Spolu s tým sa začne aj plánovanie na Európske hry, ktoré budú o dva roky, a na ďalší olympijský cyklus,“ dodal k plánom slovenského stolného tenisu reprezentačný tréner Jaromír Truksa.