Brooke Shieldsová zarábala už v pätnástich 10-tisíc dolárov denne. Kariéru modelky odštartovala, keď mala len 11 mesiacov

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Herečka, spisovateľka a supermodelka Brooke Shieldsová, ktorú ľudia po celom svete poznajú nielen z obálok módnych časopisov, ale aj z úspešného seriálu Správna Susan, či z filmu Modrá lagúna, pochádza z talianskeho šľachtického rodu.

Broke Shields sa narodila v New Yorku vo vplyvnej rodine, ktorej korene pochádzali z talianskych šľachtických rodov. Jej otec, Francis Alexander Shields, bol obchodník. Jej rodičia sa rozviedli ešte keď bola dieťa. Vyštudovala na prestížnej dievčenskej škole Lenox School.

Kariéru modelky odštartovala už v roku 1966 vo veku len 11 mesiacov, keď bola jej snímka použitá v reklamných materiáloch na mydlo Ivory Soap. Po tejto snímke sa stala detským modelom. V roku 1980 sa ako 14-ročná stala najmladšou modelkou, ktorej fotografia bola zverejnená na titulnej stránke prestížneho módneho časopisu Vogue. V tom istom roku robila aj reklamnú kampaň pre Calvina Kleina.

Vďaka dvojitej kariére provokatívnej modelky a detskej herečky, ktorá hrala kontroverzné postavy už od svojich šestnástich rokov, patrila Brooke medzi najznámejšie tváre sveta. Dňa 9. februára 1981 bol v TIME zverejnený článok, v ktorom bol jej denný zárobok odhadovaný na 10-tisíc dolárov. 

Modelka a herečka Brooke Shieldsová. Zdroj FOTO: wikipedia.org

Prvou dôležitou filmovou rolou Brooke Shieldsovej bola postava dievčatka, ktoré žilo vo verejnom dome, vo filme Pretty Baby z roku 1978. Tento film bol plný nahých scén, pričom Shieldsová v čase nakrúcania mala iba jedenásť rokov, za čo si vyslúžil obrovskú kritiku a narážky na to, že ide o detskú pornografiu. Najúspešnejším a najslávnejším filmom s Brooke Shieldsovou je bezpochyby Modrá lagúna. Okrem účinkovaní vo filmoch si však Brooke zahrala aj na Broadwayi v predstaveniach Pomáda, Kabaret, Chicago.

V 80. a 90. rokoch bolo jej meno dôležitou témou bulvárnych článkov, spájali ju s Johnom F. Kennedym jr., Michaelom Boltonom, princom Albertom II. aj s Michaelom Jacksonom. V rokoch 1997 až 1999 bola manželkou tenistu Andreho Agassiho. V roku 2001 sa vydala za televízneho scenáristu Chrisa Henchyho, s ktorým majú dve dcéry.