Muž, ktorý objavil anestéziu. Za pomoci éteru ako prvý lekár vyoperoval pacientovi krčný nádor

Ilustračná snímka. Zdroj FOTO: pixabay.com

Bol to obrovský pokrok v medicíne. Presne pred 180 rokmi, dňa 30. marca 1842, doktor Crawford Long dokázateľne vyoperoval krčný nádor pacientovi J. Venablemu, pričom anestéziu mu pri operačnom zákroku zaistil jeho asistent inhalačným podávaním éteru.

Napriek tomu sa s ním o prvenstvo sporili ďalší dvaja muži – Horace Wells a Charles Jackson. H. Wells použil rajský plyn ako anestetikum pri ťahaní zubov, ale jeho verejné predvedenie 11. decembra 1844 ako celkového anestetika nebolo vôbec úspešné, publikum ho označilo za „humbug“. Ch. Jackson bol zase chemik, ktorý navrhol dentistovi W. Mortonovi, aby pri ťahaní zubov skúsil použiť éter. Stalo sa tak v Bostone, no až v októbri 1846.

C. Long vyštudoval medicínu, po štúdiu pôsobil ako praktický lekár v mestečku Jefferson. Poznal účinky éteru, preto sa ich prvýkrát rozhodol vyskúšať na pacientovi, ktorý trpel onkologickým ochorením. Krčný nádor mu vyoperoval počas pacientovej anestézie, ktorú zabezpečoval jeho asistent. Išlo o vdychovanie éteru vsiaknutého do vreckovky.

Doktor Crawford Long, objaviteľ anestézie. Zdroj FOTO. wikipedia.org

Long takto použil éter najmenej šesťkrát. Využíval ho hlavne pri amputáciách končatín, ale od bolesti takto pomohol aj svojej manželke pri pôrode v roku 1845. Metódu, ktorú využíval, však nikde oficiálne nepublikoval, no informoval o nej ďalších lekárov, ktorí ju začali aplikovať a pre veľký úspech ju začali vyhlasovať za svoju. Zrejme to bol aj prípad Wellsa a Mortona, ktorí sa s ním pretekali o prvenstvo. V skutočnosti sa mu podarilo získať zadosťučinenie až rok po jeho smrti v roku 1879, keď ho National Eclectic Medical Association prehlásila za oficiálneho objaviteľa anestézie.

Ďalšie významné udalosti, ktoré sa viažu k dnešnému dátumu:

  • 239 pnl: v Číne bolo zaznamenané prvé pozorovanie Halleyovej kométy
  • 1920: česko-slovenský parlament schválil oficiálnu vlajku Česko-Slovenska
  • 1981: bol spáchaný atentát na prezidenta USA Ronalda Reagana
  • 1983: bol založený španielsky futbalový klub Getafe CF