Saganove francúzske dobrodružstvo sa začína. Stále patrí k najlepšie plateným cyklistom planéty

Slovenský cyklista Peter Sagan. FOTO TASR / AP

Od 1. augusta sa otvorilo prestupové okno v cyklistike. Už po pár hodinách sa začali diať veci, na trhu sa objavilo viacero voľných jazdcov, ktorým buď skončila zmluva, alebo majú zmeniť tímové farby.

K najžiadanejším patril aj Peter Sagan. Trojnásobný majster sveta, sedemnásobný triumfátor bodovacej súťaže na Tour de France a víťaz stoosemnástich etáp v profesionálnom pelotóne. Už od začiatku roka sa špekulovalo, že 31-ročný Žilinčan skončí v nemeckom zoskupení Bora-hansgrohe a po štyroch sezónach odíde preč. Smerovanie Bory bolo iné, predstavy slovenského šampióna takisto, a tak nikoho neprekvapilo, keď prišlo k vzájomnému rozchodu. Svoju úlohu zohral aj Saganov plat, ktorý je na úrovni šiestich miliónov eur a Slovák je jedným z najlepšie platených jazdcov planéty.

Slovenský cyklista Peter Sagan. FOTO TASR / AP

Lepší je v tomto smere iba dvojnásobný víťaz Tour de France Tadej Pogačar, ktorý podpísal s SAE Emirates zmluvu do konca roka 2027, vraj za 5,5 milióna eur na rok. Novým zamestnávateľom Petra Sagana je druhodivízny francúzsky tím Total Energies. „Na angažovanie Petra sme náležite hrdí. Jednoznačne je to jeden z najpopulárnejších jazdcov sveta a veľký talent. Táto zmluva jednoznačne potvrdzuje naše športové ambície, Peter je veľmi súťaživý a určite nám prinesie víťazstvá,“ povedal Bernaudeau, ktorý by chcel do roku 2023 získať status WorldTour tímu. Sagan odštartoval profesionálnu kariéru v drese Liquigasu, v ktorom pôsobil v rokoch 2010-2014, vtedy už pod názvom Cannondale. Jeho ďalšie kroky pokračovali do Tinkoffu a v roku 2017 sa upísal na päť rokov Bore.

Slovenský cyklista Peter Sagan. FOTO TASR / AP

„Toto je nové dobrodružstvo a veľmi sa teším. Jean-Rene je manažér, ktorý chce meniť zabehnuté v svetovej cyklistike. Dúfam, že dokážem pomôcť tímu k dosiahnutiu cieľov a vyhrám čo najviac pretekov v novom drese. Samozrejme, v tejto sezóne sa ešte sústredím na dosiahnutie cieľov s mojím súčasným tímom, v zime sa však pripojím k novému zoskupeniu s tým správnym víťazným duchom,“ uviedol na webe tímu Total Energies Sagan. Trojnásobný majster sveta si do nového tímu prinesie aj svojho sponzora a výrobcu bicyklov Specialized. Jazdcov bude obliekať značka Sportful. „Šampión ako Sagan a sponzori ako Specialized či odevný partner Sportful urýchlia náš športový projekt a pritiahnu k nám ďalšie talenty. Peter bude patriť k našim kľúčovým postavám a okrem športovej kvality prinesie aj skúsenosti,“ uviedol Bernaudeau.