Messi(áš) odchádza, futbalová hystéria sa začína. V hre je až miliarda eur

Lionel Messi. FOTO TASR/AP

Všetky špekulácie sú už minulosťou. Najväčší prestup v histórii futbalu je predo dvermi, zároveň aj odchod jedného z najlepších futbalistov všetkých čias. Lionel Messi totiž skončil v Barcelone.

34-ročný argentínsky virtuóz už nebude pokračovať v klube svojho srdca, a to aj napriek tomu, že chcel predĺžiť s katalánskym veľkoklubom zmluvu o ďalších 5 rokov. Paradoxne nie kvôli tomu, že by sa nedohodol na peniazoch, aj keď peniaze boli hlavným dôvodom nepredstaviteľného rozchodu. FC Barcelona má totiž dlhy vo výške 1,173 miliardy eur a z dôvodu finančných pravidiel španielskej ligy nemohla byť nová zmluva Messiho s Barcelonou podpísaná. „Aj napriek tomu, že klub aj Lionel Messi mali záujem podpísať novú zmluvu, nemôže sa tak stať z finančno-administratívnych dôvodov. Hráč tak nezostane v Barcelone, čo obe strany hlboko ľutujú, že prianie oboch strán sa nenaplní,“ napísala Barcelona na svojej oficiálnej stránke.

Lionel Messi. FOTO TASR/AP

Messi prišiel do metropoly Katalánska, keď mal 13 rokov a v La Lige odohral 778 zápasov, pričom strelil 672 gólov. V klube mu patria takmer všetky rekordy, okrem iného 4-krát vyhral Ligu majstrov, 10-krát bol španielskym majstrom, sedemkrát sa tešil z Kráľovského pohára a španielskeho Superpohára, trikrát oslavoval víťazstvo na MS klubov FIFA a v európskom Superpohári. Šesťkrát triumfoval v ankete Zlatá lopta, ktorá bola určená pre najlepšieho futbalistu planéty a šesťkrát získal aj Zlatú kopačku pre najlepšieho ligového strelca v Európe. Teraz môže Messi odísť zadarmo tam, kam len bude chcieť. Veď záujemcov je už teraz viac ako dosť. Len čo s jeho platom? V Barcelone mu totiž skončila zmluva, ktorá mu údajne zaručovala 138 miliónov eur na sezónu. To je rozpočet všetkých slovenských ligových klubov na 10 rokov. „Barcelona ďakuje Messimu za všetko, čo pre klub urobil a praje mu iba to najlepšie do súkromného aj profesionálneho života,“ napísala Barcelona k jeho odchodu.

Odchod Messiho je pre klub veľkou stratou. FOTO TASR/AP

Pre klub je to nielen veľká športová strata, ale aj marketingová a reklamná, keďže Messi bol pre Barcelonu „zlaté vajce“, ktoré produkovalo milióny eur na predaji najrôznejších produktov, ktoré boli spojené s jeho menom. Iba na sociálnych sieťach mal takmer miliardu podporovateľov, čo je abnormálne číslo a najmä neskutočný finančný efekt. To bude pre Barcelonu priam likvidačná strata. Kam pôjde, o tom sa zatiaľ iba špekuluje. No reálne to vyzerá na Paríž Saint Germain alebo Manchester City, ktoré majú v rukách arabskí šejkovia, ktorí majú peňazí azda viac ako je piesku na Sahare. Nuž a získať Messiho bude pre nich absolútne dominantné, už len pre ich vzájomnú rivalitu…